Vila BH je moderna, okolju prijazna hiša, postavljena na majhnem pravokotnem zemljišču, ki je s treh strani obdano s sosednjimi hišami in parcelami. Na zadnjem delu hiše, obrnjenem proti severovzhodni strani, je urejen star nasip z ribnikom, katerega obdajajo visoka drevesa. Vsi javni bivalni prostori (dnevna soba, kuhinja, jedilnica) so usmerjeni proti nasipu in drevesom – zato je fasada na tem delu široka kar dvajset metrov.

villa_bh_03.jpg

Strateška umestitev prostorov okoli notranjega dvorišča

V vili prebivata lastnika, starejša od šestdeset let. Za kar najboljšo dostopnost v hiši so osrednji bivalni prostori zgrajeni v pritličju okoli terase. Ker je terasa obrnjena stran od sosednjih hiš, imata stanovalca popolno zasebnost. Na sredini objekta je umeščeno notranje dvorišče, na drugi strani objekta pa so urejene spalnice.

Namesto klasičnih sten je pročelje zgradbe na severovzhodni strani skoraj v celoti izdelano iz steklenih sten in oken, ki v notranjost spustijo ogromno naravne svetlobe. Poševna streha je na tem delu dvignjena, da so prostori zaradi visokih stropov še bolj svetli in odprti. Na sprednjem delu hiše so stene za razliko od zadnjega dela skoraj v celoti zaprte, da ščitijo pred sosedskimi pogledi.

villa_bh_06.jpg

Energijsko varčen dom

Okolju prijazno domovanje ima dodatno izolirane stene s kar trideset centimetri izolacije. Zraven te debele plasti pa so nameščene lesene plošče. Streha je prav tako dodatno izolirana in prekrita z rastlinami homulicami, ki obenem uravnavajo porazdelitev deževnice. Na ravni strehi je nameščenih dvajset zbiralnikov solarne energije, globoko v zemljo pa je vgrajena še toplotna črpalka.

Več o vili BH si lahko ogledate v videu, več fotografij pa najdete v naši fotogaleriji.