Čeprav večina strokovnjakov za zdaj verjame, da sevanje iz mikrovalovne pečice ni škodljivo zdravju, še vedno ostaja nezaupanje glede tega, kako pečica dejansko deluje in kaj naredi hrani, pogreti v njej. Ko pogrevate jedi, bi se na primer morali izogibati nekaterih vrstam plastike, saj lahko nevarne snovi iz plastične posode ali ovoja pronicajo v živila.

Kemikalije iz topljivih plastičnih materialov

Mikrovalovne pečice s poškodovanimi vrati ali zapahi lahko puščajo v okolico več sevanja kot običajno, zato poskrbite, da naprava deluje brezhibno. Če uporabljate plastične posode, izberite le tiste z oznako, da so varne za uporabo v mikrovalovni pečici. Posod v pečici ravno tako ne prekrivajte s pokrovkami, izdelanimi iz PVC-ja, ampak namesto njih uporabite steklene pokrovke.

ne_plastike_v_mikrovalovno.jpg

Vedno odstranite embalažo proizvajalca z živil, ko odmrzujete meso in drugo zamrznjeno hrano. Prav tako pred segrevanjem odstranite nalepke z embalaže že pripravljenih jedi, ki so namenjene segretju v mikrovalovni pečici, ali embalažo odstranite. Embalaža namreč lahko vsebuje plastiko, ki ob segrevanju sprošča strupene kemikalije.

Kemikalija diacetil

Aroma masla v nekateri koruzni pokovki in številnih drugih živilih, ki jih pripravite v mikrovalovni pečici, vsebuje kemikalijo, imenovano diacetil. Ta je povzročila neozdravljivo bolezen pljuč pri tovarniških delavcih, ki so pakirali koruzo v embalažo, in pri posamezniku, ki je več let vsak dan pojedel več vrečk tako pripravljene pokovke. Proizvajalci so sicer to nevarno sestavino že začeli odstranjevati iz svojih izdelkov.

popcorn.jpg

Kaj lahko storite?

Da bo uporaba mikrovalovne pečice varnejša, za pogrevanje hrane v njej uporabite le keramično ali stekleno posodo brez dodanih kovinskih barv (kovinska posoda in okrasje na krožniku lahko povzročita električno iskrenje). Namesto da krožnik ali skledo pokrijete s papirnato brisačo, ju prekrijte s steklenim pokrovom. Po možnosti uporabljajte pečico bolj poredko, če sploh. Jedi namreč lahko pogrejete in spečete na bolj preverjen konvencionalni način ali v klasični pečici.