Sadne rastline

Čas, potreben za počitek rastlin, je za nami, zato je zdaj vreme tisti dejavnik, ki odloča o tem, kdaj bodo odgnale. Februarsko sonce je nadvse varljivo, posebno za tiste sadne rastline, ki so na sončnih legah. Najbolj neučakane so mlade in na zimo slabo pripravljene rastline, ki so jih minulo leto pestile bolezni, škodljivci ali vremenske ujme. Beljenje debel z apnenim beležem je pravi način, da preprečimo prezgodnje pretakanje sokov in poškodbe zaradi kristalizacije v prevodnih kanalih, poleg debla pa lahko premažemo tudi vse debelejše veje.

semena_rastlin.jpg

Nabiranje cepičev

S cepljenjem sadnih rastlin lahko zamenjamo obstoječo sorto, če z njo nismo zadovoljni ali jo želimo dopolniti z novimi. Na majhnem vrtu ni prostora za sajenje večjega števila sadnih rastlin, zato lahko na eno drevo cepimo več sort in celo vrst. Na slivo lahko cepimo tako marelice kot nektarine in breskve, ne pa tudi češenj in višenj, čeprav tudi obe omenjeni vrsti uvrščamo med koščičarje. Prav tako ne moremo mešati jabolk in hrušk, lahko pa imamo na enem drevesu zgodnje, srednje in pozne jablanove sorte. Cepiče koščičastega sadja je sicer najbolje rezati že januarja, lahko pa to storimo tudi še v februarju skupaj s pečkarji (jablane, hruške). Do cepljenja jih shranimo na hladnem v pesku ali v naluknjanih polivinilastih vrečkah kar v hladilniku.

Vzgoja sadik zelenjadnic

Sadike je sicer najlažje kar kupiti, tik preden nastopi čas za njihovo sajenje na prosto. Lahko pa jih vzgojimo sami doma, kot se je to počelo nekdaj. Zdaj je pravi čas za setev cvetače, zelja, paradižnika, jajčevca in paprik. Da pa bomo pri tem uspešni, jim moramo predhodno zagotoviti primerne rastne pogoje, kot sta toplota in svetloba. V prodaji je tudi že semenski krompir in tako kot vsako leto bomo tudi letos spoznali kakšno novo in še boljšo sorto. Zaradi mraza kupcev še ni v trgovinah, zato lahko izkoristimo čas za nakup vrtnarskih potrebščin, sploh če nismo navdušeni nad gnečo in čakanjem v vrsti. Tudi izbira sort in nasploh vsega je na začetku sezone najboljša, pa tudi prodajalci nas bodo pričakali nasmejani in si vzeli čas samo za nas.

drevsadno.jpg

Okrasni vrt

Letos je zima dobro stisnila in pomlad bo pokazala, katere rastline so utrpele škodo zaradi mraza. Kratkotrajne nizke temperature niso problematične, pač pa daljše obdobje hladnega vremena. Pod snegom ni takšne nevarnosti za poškodbe, kot če so tla gola, posebno veter še dodatno prispeva k poslabšanju stanja. Najbolj škodljiva so velika temperaturna nihanja, ki v tem času niso nobena redkost, poškodujejo pa lahko tudi največje korenjake. Če kakšen grm ali drevo spomladi ne bo odgnalo, počakajmo, da poženejo poganjki iz tal. Poškodovanih rastlin ne smemo rezati, saj bi se dokončno posušile, pač pa jih pustimo in jih odrežemo šele naslednje leto tik nad novim poganjkom.

Čas bo pokazal, kako so naše rastline prestale letošnjo zimsko preizkušnjo. Zato tistih, ki so najbolj občutljive, nikar ne obrezujmo, dokler se ne pokaže, ali jim je zimski mraz le prišel do živega in jih morebiti močneje poškodoval.