Poleg estetske funkcije stojala, ki naj se elegantno ujema z ostalo opremo prostora, naj bo v ospredju tudi njegova funkcionalnost, saj boste ta kos opreme najpogosteje uporabili za odlaganje mokrih dežnikov in zaščito talnih oblog pred dežnimi kapljicami.

Pred nakupom

Preden izberete stil stojala za dežnike, razmislite, kako pogosto dežuje v vaši okolici. Če se soočate z močnimi padavinami skozi celo leto, naj bo vaša primarna skrb trajnost izbranega materiala, iz katerega je stojalo izdelano. Čeprav so na primer moderna velika stojala s sodobno in poenostavljeno konstrukcijo iz pletene žice, skozi katera lahko vidite čez, zanimiva na pogled, takšni modeli pogosto ne preprečujejo, da bi dežne kapljice padle na tla. Zato tak stil stojal izberite le v primeru, da v podnebju, v katerem živite, ne dežuje tako pogosto.

keramicno_stojlo_za_deznike.jpg

Ko boste enkrat ocenili, kako pogosto potrebujete stojalo za shranjevanje dežnikov, razmislite o podobi območja vhoda oziroma predsobe, kjer bo stojalo umeščeno. Lahko se zgodi, da boste potrebovali dva različna stojala, če denimo redno uporabljate tako sprednji kot zadnji vhod. Če prisegate na drzno eleganco, naj bo izbrani kos izrazito dekorativen, tako da izstopa od preostale opreme.

leseno_stojalo_za_deznike.jpg

Različne velikosti, oblike in materiali

V kolikor ste določili, kam boste stojalo postavili, in koliko prostora bo zavzelo, se lahko odpravite v trgovino. Odločite se za stilsko stojalo, ki bo v nevtralni prostor vneslo vesele barve, ali pa slog stojala prilagodite podobi bližnje dnevne sobe, da bo videti kot vezni člen med predsobo in dnevnim prostorom. Izberete lahko različne oblike in velikosti stojal, od klasičnih keramičnih do takšnih iz bambusa s priloženim stojalom za plašče. Med drugim lahko izberete tudi stojalo iz kovine, ratana, kovanega železa, usnja in lesa.