Materiali, ki jih po navadi najdemo zunaj, v okolici hiše ali naravi, so čudovit dodatek sodobno urejenega interjerja. Mehčajo linije minimalističnega modernega pohištva, poskrbijo za teksturo, dodajo barvne odtenke in ustvarijo vtis večje globine. Naravo lahko v dom vnesemo na številne načine, na primer z grobim vrtnim pohištvom, opečnatim zidom, zloženimi drvmi ob kaminu, lesenimi tramovi pod stropom, betonskimi tlemi ali naravno dekoracijo.

materiali_rs2.jpg

Navdih v gradbenih materialih

V sodobno urejenih prostorih ne gre več brez klasičnih gradbenih materialov, ki so postali del notranjega dizajna: gole opeke, naravnega ali umetnega kamna, (recikliranega) lesa, nerjavnega jekla ali celo (rabljenega) betona. Gradbeno-industrijski navdih se izkazuje v čudovito oblikovanih ognjiščih, zidovih, obloženih z opeko ali kamnom, poudarjenih talnih oblogah in celo sodobnih paravanih. Gradbeni materiali kot del interjerja so še posebno lep poudarek dnevnih sob, prodirajo pa tudi v druge prostore. V kuhinjah se uveljavljajo delovne površine iz nerjavnega jekla ali kamna, v kopalnicah pa kamnite ploščice ali prodniki na območju prhe. Po možnosti izberite reciklirane materiale ali pa pri prodajalcih povprašajte po okolju prijaznih izdelkih.

materialo_rs1.jpg

Rustikalni elementi v interjerju

Eden najboljših načinov, kako v dom vnesti naravo, so rustikalni elementi, kot so kmečki ali ladijski pod, z lesom obložen strop ali stenski opaž. Izberite le nekaj klasičnih rustikalnih elementov, na primer grobo izrezljano pohištvo, lesene elemente, ki so videti prepereli ali obrabljeni, ter izpostavljene tramove. Izpostavite jih, da zavzamejo osrednje mesto v prostoru, in jih kombinirajte s poenostavljenimi sodobnimi potezami interjerja, denimo z belimi minimalističnimi zidovi, talnimi oblogami ali pohištvom prečiščenih linij. Les je med materiali še vedno na prvem mestu, čedalje bolj priljubljena pa sta tudi okolju prijazna bambus in plutovina. Za teksturo poskrbijo talne obloge in preproge iz jute, industrijske konoplje ali drugega recikliranega materiala.

materiali_rs3.jpg

Zunanjost v notranjosti doma

Združevanje doma in njegove okolice je trend, ki so ga sprejeli tudi arhitekti. Sodobna domovanja, ki so v sozvočju z naravo, so načrtovana tako, da je notranje prostore mogoče odpreti z drsnimi vrati in jih povezati z zunanjostjo. Podoben vtis lahko v interjerju naredimo z opremo, ki sicer sodi na vrt: grobo vrtno klopjo iz ostankov vej, sedežno garnituro iz šibja ali visečim naslonjačem iz ratana. K boljši povezanosti notranjih in zunanjih prostorov prispevajo tudi rastline, ki izboljšujejo kakovost zraka in ustvarjajo barvne poudarke. Za zeleni dodatek vsakega doma najbolje poskrbijo manjše in večje lončnice, kot so palme in bambus, v prostoru pa lahko ustvarimo tudi območje, ki je posvečeno rastlinam, na primer rastlinski živi zid, vodno steno, fontano ali japonski zen vrt v malem.

materiali_rs4.jpg

Dekoracija s predmeti iz narave

Najcenejši način, kako vzdušje narave prenesti v interjer, je dekoracija z elementi iz narave, ki jih najdemo na sprehodu v gozdu, parku, na plaži … Iz borovih storžev, suhih vejic ali različnih kamenčkov sestavimo okrasje za klubsko mizico ali kamin, školjke v prozorni vazi pa podčrtajo v morskem stilu urejeno kopalnico. Večji, nenavadno oblikovani kosi odpadnega lesa nam služijo kot umetniške skulpture ali celo kot kos pohištva. Zelo moderno okrasje iz živalskega rogovja ljubiteljem živali nadomestijo slike živali ali stenske nalepke. Poleg naravne dekoracije si lahko omislimo še naravne vonjave, ki jih v stanovanje prinesejo dišavnice in začimbnice. Če pa si želite še boljšo izkušnjo narave med domačimi štirimi stenami, ki zajame vse čute, so kot njena zvočna kulisa na voljo tudi pomirjujoči posnetki dežja, slapov, ptic ali čričkov.

Več primerov, kako svoje domovanje povezati z naravo, si oglejte v naši fotogaleriji.