Če bodo gradbeniki strešnike na streho pritrdili v slabem vremenu ali v času takoj po dežju, tako da bodo leseni tramovi in lesene plošče vlažni ali še vedno mokri od dežja, boste lahko imeli še veliko težav in potrebnih popravil ostrešja.

Vlaga pod strešniki počasi ustvarja probleme

Večina lesenih tramov je zgrajenih okoli 60 centimetrov narazen, medtem ko so plošče iz vezanega lesa, ki so nameščene na tramove ostrešja, debele le kakšen centimeter. Vsakršen stik z vlago, ki ostane ujeta pod strešniki, ima lahko za posledico gnitje lesa ali razvoj plesni, glivic in drugih nevarnosti, ki škodujejo zdravju. Situacije skoraj ne morete popraviti naknadno, saj vgradnja dodatnih lesenih plošč na notranji strani podstrešja čez čas, ko opazite nabiranje vlage, skoraj ni uspešna. Les bo ostal poškodovan, vlaga pa se bo razširila na nove plošče in izolacijo, zato je po navadi edina rešitev, da zamenjate vse načete plošče iz (vezanega) lesa pod strešniki, kar pa je izredno drago.

vgradnja_stresnikov_na_mokro_leseno_konstrukcijo_2.jpg

Kako se popravila lotite pravilno?

Če želite na bolj učinkovit način popraviti tako ali drugače poškodovane plošče pod strešniki, se morate ponovno povzpeti na streho in odstraniti nekaj strešnikov, da zagotovite neposreden dostop do lesenih plošč in nosilnih tramov. Ker bodo tanke lesene plošče zaradi vlage najverjetneje postale valovite oziroma nagubane, se zna zgoditi, da dodatno pritiskajo na strešnike, kar lahko povzroči puščanje strehe. Zaradi tega strešnike na poškodovanem mestu odstranite in zamenjajte dotrajane lesene plošče z novimi − tokrat povsem suhimi ploščami − zatem pa po potrebi zamenjajte tudi strešnike. Popravila se vsekakor lotite ob sončnem in suhem vremenu.