Žaga je zaradi svoje nizke teže in kompaktnosti predvsem primerna za delo na terenu, zaradi svojih zmogljivosti in zanesljivosti pa je primerna tudi za uporabo v delavnici, sploh če nam prav pride stroj z nižjo težo in manjšimi dimenzijami.

dilex_271_1.jpg

Robustno in vzdržljivo orodje

Najbolje bo, da kar na začetku opravimo s težo. Poudarjanje majhne teže seveda ne pomeni, da je takšna naprava lahka kot peresce, saj ima ne nazadnje 25 kilogramov. Takšna teža omogoča enostaven prenos na teren, hkrati pa ohranja stabilnost naprave že ob postavitvi na delovno površino, ob pritrditvi s štirimi vijaki pa je ta nevprašljiva. Krajši pregled konkurenčne ponudbe je sicer pokazal, da je Dilexova žaga kakšen kilogram težja od žag s podobno močjo, kar je prej prednost kot slabost. Žaga je pri takšni teži še vedno lahko prenosljiva in hkrati stabilna, predvsem pa je že na pogled jasno, da je narejena bolj kakovostno kot nekateri podobni izdelki drugih proizvajalcev. Robustna podoba naprave da takoj vedeti, da gre za stroj, namenjen tudi grobi uporabi. To, da žaga TMSEm 2050 ni opremljena z nepotrebnimi plastičnimi ohišji, lepotnimi dodatki in drugimi nepotrebnimi pritiklinami, je le še dodatno dejstvo, ki govori o tem, da gre za resen stroj, ki bo vzdržal leta redne uporabe.

dilex_271_3.jpg

Dvojno delovanje

Med kupci prevladujejo obrtniki, ki se ukvarjajo s polaganjem različnih podov ali parketa in jo torej večinoma uporabljajo na terenu. Z žago je sicer mogoče delati na dva načina, kar močno poveča njeno uporabnost na lokaciji in v delavnici, saj imamo praktično dva stroja v enem. Nastavimo jo lahko kot mizno krožno žago oziroma cirkular ali pa jo v nekaj potezah preklopimo v potezni način, ko žagin list približujemo obdelovancu z ročajem. Spreminjanje načina delovanja žage ni zapleteno, je pa žaga opremljena z več varnostnimi elementi, ki preprečujejo nevšečnosti pri različnih načinih uporabe. Za delo v poteznem načinu se s spodnje strani mize odstrani plastično zaščito lista, na zgornjo stran pa se namesti aluminijasti ščit rezila, ki se tako kot spodnji usede v zatič, brez česar se žaga ne vklopi. Vklop je urejen prek standardnega sistema dveh gumbov, tako da je tudi pri tem za varnost poskrbljeno.

dilex_271_4.jpg

Mnoge prilagoditve

Kombinirano delovanje žage omogoča opravljanje različnih nalog, priloženi dodatki pa te še olajšajo. List žage se lahko na primer nagne v levo do 45 stopinj, obdelovanec se lahko pritrdi s spono, vzdolžna vodila in podaljški mize pa so sploh uporabni. Največje dimenzije obdelovancev so odvisne od načina žaganja, nagiba žaginega lista ali horizontalnega obračanja mize. Z mizo v prvotnem položaju lahko v poteznem načinu žagamo les s širino do 110 in višino 70 mm.

Nekateri modeli žag znamke Elektro maschinen, ki jih zastopa Dilex, imajo gibljivo rezalno glavo, zato lahko žagajo tudi do 340 mm širok les, pri višini pa je razlika v primerjavi z drugimi modeli precej manjša. Zaradi premišljene pozicije motorja je mogoče dokaj globoko rezanje, zato sta obe Dilexovi kombinirani žagi (TMSEm 2050 in še nekoliko močnejši TMSEm 2450) v tem smislu ob boku drugih žag. Pri namiznem rezanju je možno rezanje lesa do višine 46 mm, kar je sicer manj kot pri namenskih miznih žagah, a ne smemo pozabiti, da TMSEm 2050 združuje dve žagi v eni.

dilex_271_5.jpg

Idealna teža za takšno žago

V skupini miznih in zajeralnih žag se naprave sicer razlikujejo po načinu delovanja, moči in drugih podrobnostih. S 1800 W motorjem sodi TMSEm 2050 v srednji razred namiznih žag ter predstavlja lep kompromis med močjo in težo. S 25 kilogrami prenašanje in nameščanje nista naporni, vseeno pa je žaga med delom še vedno dovolj stabilna. Upamo si reči, da je 25 kilogramov idealna teža za takšno žago, ki je namenjena tudi za delo na terenu. Že pet kilogramov manj bi zmanjšalo njeno stabilnost med delom, pet kilogramov več pa bi se precej poznalo pri prenašanju.

A teža seveda ni vse. Žaga je tudi močna in zanesljiva in čeprav jo pogosto uporabljajo profesionalni uporabniki na terenu, menimo, da je s prikazom svojih zmogljivosti dokazala, da si zasluži tudi mesto v delavnici dobrega domačega mojstra.