Zunanji prostor

Pomembno je, da na vašem dvorišču in vrtu redno odstranjujete odpadke in posušeno vegetacijo. V sušnih obdobjih se namreč lahko ogenj ob posušenih vejah in travi razširi v nekaj sekundah. Na območjih, kjer pogosto prihaja do požarov, med hišo in zasajeno vegetacijo pustite vsaj 15 metrov prostora.

Namestite zunanjo pipo, nanjo pa privijte cev. V primeru požara boste tako lahko zelo hitro reagirali. Plinske žare odmaknite od zunanjih sten hiše. Maščobni ogenj se namreč lahko kaj hitro razširi na hišo. Pazite tudi na to, da se v bližini žara ne nahajajo vnetljive stvari, kot so razne viseče dekoracije, električni kabli ali dežniki.

memorial_day_grilling_safety_tips.jpg

Bencin in propan ustrezno shranite v lopo, stran od hiše. Rezervoar kosilnice po koncu sezone obvezno izpraznite. Naučite svoje otroke, da se ne smejo igrati z ognjem in da se ne smejo nahajati v bližini vročih predmetov. Vsak družinski član mora vedeti številko gasilcev in biti seznanjen z izhodom v sili ter zbirnim mestom. Samo tako bo lahko ustrezno reagiral, če pride do nenadzorovanega divjanja požara. Ves postopek redno vadite.

V hiši

Vedno pogasite ogenj v kaminih in ugasnite sveče, če odidete v posteljo ali zapustite sobo. Samo ena iskrica je dovolj, pa bo ves prostor v samo nekaj sekundah v plamenih. Strupeni hlapi in dim so glavni vzrok smrti pri tistih, ki jim ne morejo ubežati. Perilo zato takoj vzemite iz sušilnega stroja, saj se to lahko zaradi velike nakopičene vročine vname.

Če ima vaša hiša več nadstropij, vedno imejte pripravljeno lestev, saj boste tako lahko v primeru požara hišo zapustili skozi okno. Redno vadite postopek, tako da boste v primeru požara reagirali instinktivno, ne pa panično. V kuhinji imejte majhen gasilni aparat, primeren za gašenje maščobnih ognjev. Vsak družinski član mora znati ravnati z njim. Občasno preverite njegovo uporabnost. Če je rok že potekel, ga zamenjajte z novim oziroma ga v primeru, da imate takšnega, ki se ga da večkrat napolniti, napolnite na novo.

beautiful_fire_extinguishers_design_4.jpg

Če ogenj izbruhne v ponvi z oljem, ugasnite ogenj, ponev pa prekrijte s pokrovko. Pomanjkanje kisika in moči bo pogasilo ogenj. Nikoli ne umikajte goreče ponve. S tem boste onemogočili, da bi iskre zanetile materiale v bližini ali celo same sebe. Ne kadite v postelji in cigarete, preden jih odvržete, vedno ugasnite ali polijte z vodo.

Namestite požarne alarme in enkrat na leto zamenjajte baterije (pa če je to potrebno ali ne). Če imate doma majhne otroke, kupite takšen alarm, ki omogoča staršem, da posnamejo svoj glas, s katerim otrokom naročajo, naj se zbudijo in zapustijo hišo. Raziskave so namreč pokazale, da bodo otroci brez problema prespali alarm, se pa bodo zelo hitro odzvali na glas staršev. In v takšnih primerih so sekunde lahko odločilne.

Kako varno ukrepati, če dom zajamejo ognjeni zublji, si lahko preberete tukaj; kako sami pravilno pogasite manjši požar, pa v tem članku.