Znanstveniki so izboljšali energijsko učinkovitost tankoplastnih celic z vključitvijo gručastih oziroma neravnih zlatih in srebrnih nanodelcev v tehnologijo.Tako jim je uspelo povečati absolutno učinkovitost celic do 8,1 odstotka.

Izboljšano absorbiranje sončne svetlobe

Projektna ekipa z univerze Swinburne je že vgradila zlate in srebrne nanodelce v sončne celice, ki jih izdeluje Suntech Power Holdings. Ti visokoodsevni delci povečajo valovno dolžino absorbirane sončne svetlobe, s čimer se izboljša hitrost, s katero se njeni fotoni pretvorijo v elektrone.

srebrni_nanodelci_izboljsali_ucinkovitost_soncnih_celic.jpg

Zaradi neravne površine grbinastih svetlečih nanodelcev celice ujamejo oziroma absorbirajo več svetlobe, tako pa postanejo tudi bolj učinkovite. Znanstveniki upajo, da bodo do sredine letošnjega leta izboljšali učinkovitost še vsaj za 10 odstotkov; dolgoročno gledano pa nameravajo razviti sončne celice, ki bodo kar dvakrat bolj energijsko učinkovite in za delovanje katerih se bodo stroški v primerjavi s tistimi, ki so trenutno na voljo, prepolovili.

Množična proizvodnja

Proces vgradnje nanodelcev je razmeroma preprost in poceni, trdijo strokovnjaki, tako da bi ga zlahka vključili v proizvodni proces. V podjetju Suntech načrtujejo množično proizvodnjo izboljšanih sončnih celic in pričakujejo, da bi lahko z jimi komercialno preplavili tržišče do leta 2017.