Za zmanjšanje tveganja za udar strele je treba sprejeti naslednje varnostne ukrepe, ki se razlikujejo glede na to, ali se v času nevihte z bliskanjem zadržujete v zaprtem prostoru ali na prostem.

V zaprtem prostoru

Med nevihto je najvarnejši kraj v notranjosti relativno velike, z vseh strani zaprte zgradbe, ne na primer v majhni vrtni lopi ali odprti garaži. Če strela udari v objekt, se namreč električni naboj prenese po ceveh in kablih v zemljo, stran od stanovalcev. Vseeno pa morate slediti nekaterim preventivnim ukrepom, da se izognete morebitni nevarnosti. Med nevihto ne uporabljajte telefonov, slušalk ali drugih električnih naprav, saj lahko strela potuje skozi žice in strese vsakogar, ki napravo uporablja, naprava pa tudi pregori.

nevihta_s_strelami_2.jpg

Mobilni telefoni so varni za uporabo, ker niso priključeni z žicami na električni vir. Iz vtičnice izključite vse dražje električne naprave (televizor,  računalnik in druge), da jih pravočasno zaščitite. V času nevihte se ne kopajte ali prhajte niti ne pomivajte posode, saj je voda prevodnik električnega toka. Vsa okna in vrata dobro zaprite, če je le možno, pa se zadržujte stran od oken in zunanjih zidov. V notranjosti doma ostanite še vsaj pol ure po tistem, ko je udarila zadnja strela, da neurje povsem pojenja.

Na prostem

Če se med nevihto z bliskanjem zadržujete zunaj, se morate zavedati, da ni povsem varne lokacije, kjer bi bili zagotovo varni. Varni ste namreč lahko le v zaprtem prostoru. Vseeno pa se lahko držite naslednjih nasvetov in vsaj malo zmanjšate tveganje za udar strele. Izogibajte se odprtih površin, vodnih virov, visokih objektov, kot so drevesa, in vseh (delno) kovinskih predmetov, na primer ograj, žic, koles in gradbene opreme.

nevihta_s_strelami_1.jpg

Zavetja ne poiščite pod drevesom, če pa ne gre drugače, izberite najnižje drevo. Če je nevihta v neposredni bližini, se sklonite k tlom, tako da imate glavo navzdol, noge pa skupaj, nikakor pa na tla ne lezite, saj s tem povečate možnost za udar strele. Zadržujte se vsaj pet metrov stran od drugih oseb, ušesa si pokrijte z rokami, da zmanjšate nevarnost za okvaro sluha. Če ste v avtomobilu, vožnjo prekinite in zapeljite s ceste na bolj zaprto območje, kjer ostanite v notranjosti avta z zaprtimi okni in vrati, dokler nevihta ne mine.

Drugi varnostni nasveti

Za optimalno varnost se med nevihto z bliskanjem raje zadržujte v zaprtem prostoru. Ker se večina neviht pojavlja v poletnih mesecih, se je včasih težko izogniti dejavnostim na prostem, vendar ni nemogoče. Redno spremljajte vremensko napoved, ko načrtujete piknik, taborjenje in druge aktivnosti na prostem. Naučite se prepoznati znake bližajoče se nevihte, kot so temni oblaki, grmenje v daljavi in nenadni padec temperature, da čim prej poiščete zatočišče.

Doma obstajajo tudi drugi načini za zaščito pred strelami: električna napeljava naj bo redno vzdrževana, uporabljajte pa tudi prenapetostne odvodnike , ki varujejo električne instalacije in naprave pred prenapetostjo. Kovinske pripomočke in orodje shranjujte v zaprtem prostoru, kadar jih ne uporabljate. Visoka drevesa zraven hiše obrežite tako, da so usmerjena stran od zgradb, še bolje pa je, če jih zraven hiše ni.