Talna obloga mora biti, če tako rečemo, pisana na kožo prostoru in uporabi. Tudi zato poglejmo nekatere talne obloge, ki vam jih predstavljamo s pomočjo podjetja Alpod.

Parketi

Poglejmo naprej parkete. Parket kmečke deske je v bistvu parket širokih desk, ki imajo videz tradicionalnih lesenih desk. Trislojni parketi so gotova talna obloga, sestavljena iz treh plasti lesa. Parket odlikuje enostaven način polaganja – plavajoče polaganje s suhomontažnim sistemom spajanja desk klik. Plavajoče polaganje bistveno skrajša čas montaže. Suhomontažni sistem polaganja zagotavlja hitro in čisto montažo, parket pa je pohoden takoj po polaganju. Mogoče je tudi klasično polaganje z lepljenjem po celotni površini na podlago.

Dvoslojni gotovi parketi so sestavljeni iz deščic manjših dimenzij, ki imajo na vseh štirih straneh spoje pero in utor. Parket je sestavljen iz dveh slojev lesa. Osnova je lahko vezana plošča, plošča HDF ali pa elementi smreke, breze, heveje ali topola. Vrhnja plast je iz 3,5–6 mm debelega sloja lesa. Površina je že obdelana – brušena in od 6- do 7-krat lakirana ali UV-oljena.

talne_obloge_271_1.jpg

Seveda pa pri parketih nikakor ne moremo mimo masivnega parketa, ki je zaradi večje debeline primeren za večkratno brušenje – obnavljanje. Gotovi masivni parketi so različnih dimenzij. Dolžine se gibljejo med 400 in 1500 mm, širine od 82 do 150 mm in debeline od 18 do 20 mm. Parket je treba po celotni površini lepiti na tla. Zanimivi so tudi surovi parketi, ki jih je po polaganju treba še dodatno zaščititi z lakom ali oljenjem. Morda še nekaj besed o tako imenovanem tehno parketu. To je surovi parket, ki je vedno bolj moderen, zaradi svojega posebnega in ekskluzivnega tako imenovanega tehno videza.

Industrijski parket je sestavljen iz majhnih lamel, navadno širine 6–10 mm, debeline 10–20 mm in dolžine 200–400 mm. Zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti je industrijski parket primeren za prostore, ki so močno obremenjeni. Vsaka lamela je lahko zaradi svoje ozkosti drugačne barve, saj je les v svoji naravi in barvi tako raznovrsten in bogat. Lamele lahko polagamo vzporedno ali naključno. Svetli in temni toni se prepletajo v mozaiku barv, kar zagotavlja eleganco poslovnega prostora ali domačnost dnevne sobe. Parket je po brušenju treba lakirati ali naoljiti.

Laminati

Laminati so bili v določenem času izjemno priljubljeni, potem so zaradi nekaterih težav (statična elektrika, hladnost, ropot) nekoliko izgubili svojo vlogo, še vedno pa so to privlačne talne obloge. Prvi pogoj za vaše zadovoljstvo je kakovostno in pravilno polaganje, s pomočjo katerega se boste izognili težavam. Laminati so primerni za stanovanjske kot tudi poslovne prostore. Glede na obremenjenost prostora, za katerega ga izbirate, so na voljo laminatni podi v razredih obrabe W31, W32 in W33, na kar bodite posebno pozorni, ne pozabite pa niti na to, da so laminati posebno primerni za prostore s toplovodnim talnim ogrevanjem.

talne_obloge_271_2.jpg

Furnirana talna obloga

Novost zadnjih let je talna obloga furnet par-ky. Gre za furnirano talno oblogo s tanko plastjo iz pravega lesa, iz furnirja. Vrhnji sloj iz pravega lesa odlikujejo edinstveni vzorci, bogata paleta barv, svetlobni odsevi in živahni tridimenzionalni učinki. Na podlagi vsega tega je naravni izdelek mogoče razlikovati od njegovih imitacij, kakršne so laminati. Sicer je po sestavi obloga podobna laminatu, je pa bistveno bolj kvalitetna. Na primer, furnirana talna obloga par-ky soun ima debelo plutovinasto podlogo, ki povsem zaduši zvok, ki je pri hoji po takšnih tleh enak hoji po talnih oblogah iz masivnega lesa. Kolekcija LOUNGE pa je najprimernejša za prostore z intenzivno rabo. Furnir je prilepljen na izjemno močno vlakneno ploščo z visoko gostoto (HDF), ki je odporna proti močnim udarcem, zaščitena pa je z osmimi sloji izjemno trdnega laka. Zaradi sistema lakiranja je brušenje/ponovno brušenje nepotrebno.

PVC-plošče

Talne obloge iz PVC so se prav tako skoraj umaknile, zadnja leta pa po zaslugi novega sistema plošč s spajanjem na klik spet pospešeno prodirajo na trg. Plošče so dimenzij 91 krat 30 cm, debele pa so okoli 10 mm. Sestava plošče je naslednja: 1,8 mm, 2 ali 2,5 mm plast vinila, 6,8 mm plošča HDF in 1,2 mm debela podloga iz plute. Talna obloga iz PVC-vinila predstavlja široko paleto dekorjev in vzorcev, od videza antičnih tal, običajnih lesnih vzorcev, klasičnih vzorcev do imitacije kamna. Z 1,8 mm debelo plastjo zelo odpornega vinila je ta talna obloga izjemno odporna proti obrabi, umazaniji in hkrati zelo enostavna za vzdrževanje. Ne vsebuje škodljivih snovi za ljudi ali okolje, primerna je za vse prostore, od stanovanj in pisarn do restavracij, hotelov in trgovin. Je antibakterijska, antistatična in tako idealna obloga za alergike. Sistem spoja plošč klik omogoča hitro in enostavno polaganje talne obloge, zelo primeren je tudi za prenove pisarn in poslovnih prostorov. Vinil je prijeten in topel na dotik, primeren pa je tudi za polaganje na tla s toplovodnim talnim ogrevanjem.

Linolejske plošče

Podobno spet prodirajo na trg tudi plošče iz naravnega linoleja. Beseda linolej izvira iz kombinacije imen za lan in olje ter je talna obloga, ki jo proizvajajo že več kot 100 let. Sestavljena je iz naravnih, obnovljivih surovin, kot so: laneno olje, zmleti ostanki plute, lesa, apnenca, smole in naravni barvni pigmenti, kar daje linoleju tudi z ekološkega vidika status izjemne talne obloge. Je antialergijska, antistatična in antibakterijska talna obloga izjemne obstojnosti z enostavnim vzdrževanjem. Linolej je topel na dotik, primeren je tudi za montažo na tla s toplovodnim talnim ogrevanjem. Dimenzije desk so 915 krat 305 krat 10 mm ali 305 krat 305 krat 10 mm, plošče, ki se spajajo s sistemom klik, pa so sestavljene iz 2 mm plasti linoleja, 6,8 mm plošče HDF in 1,2 mm debele podloge iz plute.

talne_obloge_271_3.jpg

Plošče iz plute

Tu so še talne obloge iz plute. Pluta je 100-odstotni ekološki, naravni material, brez vsebnosti škodljivih snovi. Z imenom pluta označujemo lubje hrasta plutovca, ki raste večinoma v sredozemskem pasu. Za odstranitev lubja drevesa ni treba posekati, niti poškodovati. Prvo lupljenje se izvede na približno 25 let starem drevesu, vsakih 8–9 let pa je lubje ponovno zrelo. Gotovo lakirana pluta je na voljo v ploščah. Pluta je zelo topla in prijetna za hojo, antistatična, antibakterijska in odporna proti insektom ter tako primerna za vsak dom ali pisarno. Sistem spajanja plošč klik omogoča hitro in enostavno montažo na tla s toplovodnim talnim ogrevanjem. Plošče so dimenzij 915 krat 305 krat 11 mm, sestava deske pa je naslednja: 3 mm plast plute, 6,8 mm plošča HDF in še 1,2 mm debela podloga iz plute.

Usnjena talna obloga

Za konec naj vam predstavimo še nekoliko »eksotično« talno oblogo. To je usnjena talna obloga. Usnje se kot talna obloga uporablja že od nekdaj. Le oblike so se spreminjale. Glavne sestavine pri izdelavi te talne obloge so reciklirano in zmleto pravo usnje (uporabijo se ostanki od proizvodnje čevljev, pasov, torbic), dodani so naravni lateks, naravna olja in voda, tako da so dobili to zmes, ki je trdnejša od samega usnja. Vse uporabljeno usnje je izdelano brez uporabe kroma. Končni izdelek je zelo trden tudi zaradi križne vezave vlaken – tako imenovano »real bonded usnje«. Dimenzije teh talnih oblog so plošče 915 krat 305 krat 10,5 mm, razred obrabe pa je W31, kar pomeni, da so to talne obloge, ki so bolj primerne za manj obremenjene prostore. Sestava plošče, ki je zaščitena z visokokakovostnim slojem laka, je 2,5 mm sloja usnja, 6,8 mm plošča HDF in 1,2 mm debela podloga iz plute. Prednosti usnjene gotove talne obloge so videz tal, enostavno vzdrževanje, je antialergijska, antistatična in antibakterijska talna obloga, ki ne vsebuje škodljivih snovi, je topla, hkrati pa dobra toplotna in tudi zvočna izolacija, ki je primerna tudi za polaganje na tla, ogrevana s talnim ogrevanjem.