Proračun

Naredite proračun. Prepričajte se, da so vse vaše želje v okviru vaših finančnih zmožnosti, sicer jih ustrezno prilagodite, da sanjska hiša ne bo obstajala zgolj na papirju.

Potrebe

Pri snovanju vaše hiše iz sanj poskušajte uresničiti vse tisto, kar vas najbolj moti v domu, v katerem živite. Če je pri vas vedno gneča pred kopalnico ali straniščem, predvidite dodaten prostor za opravljanje teh potreb. Če se med sabo vedno prepirate za daljiski upravljalnik, velja razmisliti o dodatni dnevni sobi. Če pri vas živi invalidna oseba, načrt prilagodite njenim potrebam.

Seznam

Naredite spisek vseh stvari, ki si jih želite imeti v posameznih sobah, na primer dve pomivalni koriti v kuhinji. Le tako boste imeli vpogled v vse stroške, ki vas čakajo na trnovi poti do hišice iz sanj.

_7.jpg

Spisek nezaželenih stvari

Naredite spisek stvari, ki si jih ne želite v svoji hiši. Če vas denimo zelo moti, da v vašo spalnico že navsezgodaj zjutraj sije sonce, potem jo začrtajte na takšni legi, da se zaradi sonca nikoli več ne boste zbudili (pre)zgodaj.

Navdih

Ko načrtujete svojo hišo, za navdih pobrskajte po spletu. Obstaja veliko strani, na katerih si lahko ogledate različne načrte za hišo, nato pa si jih prilagodite po lastnih željah, potrebah in okusu. Pazite le, da vas ne bo zaneslo. Ostati morate znotraj začrtanega finančnega okvirja.

Posamezni prostori

Da vas projekti, kot so dodatna kopalnica, stranišče ali dnevna soba, ne bi preveč udarili po žepu, jih (vsaj v začetku) opremite bolj po "špartansko". Poleg tega pa verjetno v obeh kopalnicah ne potrebujete kadi in še kabine za prhanje. Tudi dekorativni elementi lahko malce počakajo.

Odraščajoča dekleta bodo verjetno potrebovala več prostora za shranjevanje oblek in večjo kopalnico kot fantje. Če imate več otrok različnih spolov, jih je pametno v sobe razmestiti po spolu. Tako se boste izognili nenehnemu zbadanju in vpitju. Zvok, ki se iz kopalnice širi v vašo spalnico, boste zmanjšali, če boste ob steno namestili omaro, enako velja za zvoke, ki prihajajo iz drugih sob. Starši vsaj po navadi namreč nimajo enakega okusa za glasbo kot njihovi otroci.

7136644_60901_full.jpg

Ogrevanje in hlajenje

Ko snujete sanjsko hišico, imejte v mislih tudi njeno ogrevanje oziroma hlajenje. Vročina se dviga, mraz pa spušča. Pozimi so stroški ogrevanja za zgornja nadstropja nižji kot za spodnja, poleti, ko jih hladite s klimatsko napravo, pa so višji.

Zunanji prostor

Ne pozabite v načrt vključiti zunanjega prostora. Bo vaš najstnik kmalu začel voziti avto? Prilagodite dvorišče povečanemu voznemu parku. Manjše otroke boste zelo razveselili z hišico na drevesu. Pa vaš pes, že veste, kje bo njegovo mesto? Ste razmislili o ograji? Če imate psa in majhne otroke, je to zagotovo zelo pametna poteza.

Pregled strokovnjaka

Ko ste pripravili načrt, ga dajte pregledati strokovnjaku. Ta vam bo med drugim pomagal tudi pri bolj tehničnih stvareh ali vam svetoval, da kako stvar uredite kako drugače in veliko ceneje.