Za začetek se dosledno držite nasveta, da se na streho nikoli ne povzpnete sami. Če se vam zgodi nesreča, bi namreč moral biti nekdo z vami, da vam lahko pomaga. Zato za pomoč vedno prosite družinskega člana ali prijatelja.

Stabilna lestev

Preden se odpravite na streho, se prepričajte, da je lestev stabilno nameščena na trdno in ravno podlago. Uporabite lahko stabilizator lestve, ki ga dodajte na njen vrh. Če nimate druge izbite, kot da lestev postavite na travo ali umazana tla, v zemljo izkopljite manjši luknji, ki bosta noge lestve držali na mestu.

varnost_na_lestvi.jpg

Ravnanje na strehi

Izogibajte se hoji po mokri strehi, saj vam zlahka spodrsne. Ne pozabite, da lahko tudi listje ustvari zelo spolzko površino. Da preprečite zdrse in padec z višine, vedno nosite varnostni pas, ki ga privežete ob trden in stabilen oprijem. Obujte močne čevlje ali škornje z nedrsečo podlago in dobrim oprijemom, uporabljajte pa tudi zaščitna očala in varnostno čelado.

Če nimate druge izbire, kot da se na streho podate sami, hodite po površini, kjer ni umazanije, listja in drugih ostankov. Prehodno območje lahko očistite tudi sproti, medtem ko se premikate z enega konca strehe na drugega. Nevarnost predstavljajo izpostavljeni žeblji in vijaki ter stare skodle. Odstranite vse orodje, ki ga ne potrebujete na mestu, kjer delate, saj predstavlja nevarnost, da se spotaknete. Če se boste morali po lestvi povzpeti večkrat, zgornji del lestve, ki je prislonjen ob streho, za večjo stabilnost pritrdite na rob strehe.

varnost_na_strehi_1.jpg

Drugi nasveti

Razmislite o vremenu. Če se bližata nevihta ali manjše deževje, pregled strehe oziroma njeno popravilo odložite za nekaj dni, dokler spet ne posije sonce in streho povsem posuši. Izognite se popravilom na strehi, če je vetrovno, saj vas lahko močan sunek vetra spodnese.

Ostanite osredotočeni: čeprav je morda razgled s strehe čudovit, imejte pogled usmerjen le na delovno območje. Poznati morate še svoje telesne omejitve. Če vas je strah višine ali se počutite nestabilne na lestvi, raje pokličite strokovnjaka.