Amonijak in belilo

Amonijak je hitro hlapljiva kemikalija, ki lahko poškoduje oči, dihalne poti in kožo. Belilo je močna jedka snov, ki prav tako škoduje koži, očem in dihalom – belila nikoli ne mešajte z amonijakom, saj je kombinacija hlapov smrtonosna.

Perkloroetilen in amonijev hidroksid

Šamponi za čiščenje preprog in oblazinjenega pohištva običajno vsebujejo zelo strupene kemične snovi, kot je perkloroetilen − rakotvorna kemikalija, ki poškoduje jetra, ledvice in živčni sistem. Poleg nje se v sredstvih za čiščenje preprog in pohištva skriva tudi amonijev hidroksid, jedka snov, ki draži oči, kožo in dihalne poti.

Lug, klorovodikova kislina in trikloroetan

Čistila za odmaševanje odtokov pogosto vključujejo lug, ki lahko opeče kožo in oči ter požiralnik in želodec, če jih zaužijemo, razjedajočo klorovodikovo kislino in trikloroetan, ki je dražilen za kožo in živčni sistem. Lug (natrijev hidroksid) vsebujejo tudi sredstva za čiščenje kuhinjske pečice.

unclog_drains.jpg

Fenol in nitrobenzen

Sredstva za poliranje pohištva so običajno hitro vnetljiva, sprožijo pa tudi nastanek kožnega in pljučnega raka. Pogosto namreč v njih najdemo fenol in nitrobenzen − izredno strupeni kemikaliji, ki se brez težav absorbirata skozi kožo v organizem.

Natrijev hipoklorit in formaldehid

Čistila za odstranjevanje plesni in glivic po navadi vsebujejo natrijev hipoklorit (jedko snov, ki lahko privede do nabiranja vode v pljučih) in formaldehid (zelo strupeno snov, ki povzroča raka). Zaradi tega vam svetujemo, da se uporabi takšnih izdelkov izognete.

Natrijev hipoklorit

V detergentih za pranje perila in čistilih za čiščenje straniščne školjke je natrijev hipoklorit, jedko snov, zaradi katere lahko pride do poškodb oči, kože in dihal, vdihavanje hlapov hipoklorita pa je zlahka tudi usodno za človeka.

toilet_1.jpg

Triklosan

Antibakterijska čistila pogosto vključujejo triklosan, ki se absorbira skozi kožo, povezujejo pa ga s poškodbami jeter. Antibakterijska mila lahko  prispevajo k razvoju na zdravila odpornih bakterij.

Lindan

Kemikalija lindan je del šamponov proti ušem, vdihavanje, zaužitje ali absorbiranje lindana skozi kožo pa povzroča bruhanje, krče, propad ožilja, poškodbe jeter, napake pri rojstvu otroka in raka.

Naftni destilati

Naftne destilate povezujejo s kožnim in pljučnim rakom, dražijo pa tudi kožo, oči, nos in pljuča. Če vdihavate te snovi, se v pljučih nabira voda, zaradi pljučnega edema pa lahko nastopi smrt. Te nevarne snovi najpogosteje dodajajo sredstvom za loščenje in pranje avtomobilov.