Jeklo ima odlične lastnosti, kot so natezna trdnost, hitra in natančna gradnja, fleksibilnost in enostavno vzdrževanje. Jeklena konstrukcija je trdnejša in se lahko kombinira tudi z drugimi materiali. Lahke jeklene konstrukcije so protipotresno varne, ekonomične, estetskega videza, okolju prijazne − gradnja z njimi pa je enostavna. Vendar je treba pri odločitvi, ali graditi hišo z jekleno konstrukcijo ali morda z leseno, upoštevati glavne prednosti in pomanjkljivosti tovrstne konstrukcije.

Prednosti jeklene konstrukcije

Bistveno je, da delate z izkušenimi arhitekti in gradbeniki, ki imajo potrebno znanje o gradnji domov z jekleno konstrukcijo, saj se ta precej razlikuje od standardnih konstrukcij. Največja prednost uporabe jekla v stanovanjskem objektu je njegova dolga življenjska doba in trajnost materiala. Tako se vam najverjetneje ne bo treba ukvarjati z nobenim škripanjem, gnilobo, deformiranjem, širjenjem, krčenjem ali razpadanjem konstrukcije, kar je po navadi značilno za konstrukcijo iz lesa. Če si želite ostati v svoji hiši še dolgo časa, potem lahko z nerjavečo jekleno konstrukcijo na dolgi rok res veliko prihranite.

steel_framing.jpg

Gradnja z jeklom je enostavna in hitra. Jeklene konstrukcije so namreč veliko lažje od betonskih in lesenih, zato je izdelava temeljev in ogrodja hiše hitrejša. Jekleno konstrukcijo izdelajo in obdelajo v jeklarni, gradbeniki jo sestavijo na gradbeni lokaciji in takoj nadaljujejo z gradnjo fasade in ostrešja. Možna sta tudi kasnejša nadgradnja in spreminjanja tlorisa. Jeklo ima dolgo življenjsko dobo, ne gori in ne vpija vlage, omogoča pa tudi poceni demontažo in vnovično uporabo. Primarna konstrukcija je sestavljena iz nosilnih okvirjev in stabilizacijskega sistema, ki prenaša obremenitve na betonske temelje.

Manjša energijska učinkovitost

Seznam pomanjkljivosti jeklenih konstrukcij ni dolg, vendar je pred začetkom treba gradnjo skrbno preučiti. Številni gradbeniki namreč niso seznanjeni z načinom gradnje jeklenih konstrukcij, pri katerem so potrebna posebna orodja in pravilna opora jeklu. Manjša energijska učinkovitost je daleč največja pomanjkljivost − jeklo je odličen prevodnik toplote, tako da se toplota hitro izgubi skozi vsak jekleni element. Tako lahko izgubite celo do 50 odstotkov toplote v domu. Hladen zrak v zimskih mesecih jeklo ohladi, zato se na območjih okoli konstrukcije lahko dalj časa zadržuje vlaga, ki povzroči rast plesni.

steel_framing_house.jpg

Strošek izdelave jeklene konstrukcije je bil vedno razmeroma visok, kar velja še danes. Medtem ko se tudi stroški večine drugih surovin zvišujejo, jekleni okvirji postajajo vedno bolj konkurenčni. Izoliranje je prav tako velik problem pri jeklenih zgradbah, saj potrebujejo dodatno izolacijo, ker jeklo samo po sebi ni dober izolator. Izolacija pa zna biti tudi precejšen finančni zalogaj.