Urejanje vrta lahko pripomore k izboljšanju in ohranjanju zdravja, saj tako izboljšujete svojo kondicijo in se zadržujete na svežem zraku. Vendar nekatera vrtnarska opravila z leti postanejo težavna, ker vključujejo veliko pripogibanja in dvigovanja težkih predmetov.

Pred začetkom dela se raztegnite

Zaradi tega vam priporočamo, da se pred začetkom še tako majhnega vrtnarskega opravila najprej raztegnete in razgibate. Čeprav vsi vemo, da je ogrevanje priporočljivo, mnogi želijo čim prej skočiti na vrt, da izkoristijo čas in ujamejo sončne žarke. Ampak neogreti se lažje poškodujete, še posebno, če morate dvigovati težke predmete in se pripogibati. Zato se pred zasaditvijo rastlin vedno pretegnite, saj boste tako preprečili razbolele mišice in poškodbe sklepov ter izboljšali njihovo prožnost.

senior_ima_raztegovalne_vaje.jpg

Usedite ali uležite se na tla

Če vam pripogibanje že zdaj povzroča nemalo težav, lezite ali sedite na tla. Morda se vam ideja zdi nerodna ali pa vas bi bilo sram ležati ob vrtni gredici na dvorišču – v tem primeru to tehniko uporabljajte le na vrtu, skritem za hišo. Po tleh lahko položite gumijasto podlago, prvotno namenjeno za plažo, da ne boste ležali neposredno na tleh, ali pa sedete na majhen stolček oziroma klop.

Zgradite dvignjene gredice

Omislite si dvignjene vrtne gredice, saj se vam med urejanjem ne bo treba tako globoko pripogibati, izognete pa se lahko tudi upogibanju in sključeni drži hrbtenice, kar je prednost tudi za kolena. Tako boste grede lažje zalivali, z njih odstranjevali plevel in poželi pridelke.

dvignjene_gredice_za_starejse.jpg

Zaščitne blazinice za kolena

Ste navajeni, da skoraj med vsakim urejanjem vrta klečite na kolenih? Kupite zaščitne blazinice za kolena, ki si jih nataknete in vam ščitijo kolena, medtem ko klečite na tleh. Po drugi strani lahko blazinice položite tudi na tla in jih dvignete, ko ste prisiljeni vstati in se premakniti naprej.

Preizkusite vrtni voziček

Vrtne pripomočke še vedno prevažate v stari zarjaveli samokolnici, ki se ustavi pred vsako izboklino? Namesto samokolnice se odločite raje za vrtni voziček. Obstajajo vozički, ki jih vlečete kot vagon, ali pa takšni z velikimi kolesi, ki jih enostavno potiskate pred seboj. Odvisno od stopnje vaših bolečin bo morda ravno voziček pripomogel k manjšim obremenitvam telesa in vam vrnil veselje do vrtnarjenja.