Veter pospeši izparevanje vode

V tem času ima velik vpliv na zimzelene rastline suh in mrzel veter, ki pospeši izhlapevanje vode iz listov in iglic. Ker je voda v tleh zmrznjena, nedostopna rastlini, pride zaradi pomanjkanje vlage do poškodb listov, iglic in tudi skorje in vej. Zaradi mrazne suše lahko poškodovani deli rastline propadejo, v najslabšem primeru izgubimo tudi celo rastlino.

zalivanje1.jpg

Zaradi fiziološke suše, kot imenujemo to vrsto pomanjkanja vode, na rastlini najprej opazimo sušenje in poškodbe listov. Neposredni sončni žarki dodatno spodbujajo izhlapevanje vode iz listov. Zaradi sonca in vetra rastline trpijo sušo, pa čeprav tla pokriva plast snega. Vode, ki je zamrznjena, rastline ne morejo izkoristiti.

Kaj lahko storimo prosti mrazni suši?

Pomembno je, da so zimzelene rastline dovolj zalite, preden pride do zmrzali. Dobro zalite rastline kasneje prizadene fiziološka suša. Takoj ko se temperature dvignejo nad ledišče, zimzelene rastline spet zalijemo. A previdno zalijemo le zemljo in ne listov ali iglic. Rastline po drugi strani ne smejo stati v vodi, ker je zmrzal v zemlji, ki je nasičena z vodo, prav tako škodljiva.

zalivanje2.jpg

Dobrodošla preventiva pred mrazno sušo je tudi zastirka iz lubja, ki prekriva zemljo in zmanjšuje intenzivnost izhlapevanja. Ne pozabite torej takrat, ko mraz popusti, zaliti rododendronov, azalej, lovorikovcev, ruj, cipres, ruševja in drugih iglavcev ter zimzelenih rastlin. Letošnja jesen je bila suha in zima polna suhega, mrzlega vetra. Sami poskrbimo za to, da bo spomladi čim manj poškodb in čim manj propadlih zimzelenih rastlin!

Andreja Kalan Lovšin, u.d.i.k.a.