Prepletenost notranjosti in zunanjosti

Zelo posebna je že lokacija, saj hiša stoji ob naravnem rezervatu. Kuhinja je osrednji del hiše. Naročnik je želel nekaj, kar ne bi zgolj poudarilo videza stavbe, ampak bi se podalo tudi k njegovemu življenjskemu slogu. Želel si je prostor za vse dejavnosti, tako za druženje družinskih članov kot za sprejemanje svojih prijateljev med vikendi. Zato je moral biti dizajn še posebno inovativen in močan.

Prostor preslikava prelepo zunanjo okolico. To je razvidno tudi iz steklene stene za štedilnikom, ki se nadaljujejo v drsna vrata s posebej za ta prostor izdelano grafično podobo, ki prikazuje vinsko trto in bujne rastline, ki obkrožajo hišo.

kitchen_and_dining_area_at_innovative_kitchen_project_by_sublime_architectural_interiors.jpg

Barve

Barvna shema je preprosta. V prostoru prevladujeta bela in siva barva, kontrast pa kuhinji dajeta rjav leseni pod in temno siv laminatni spuščen strop, ki se razteza skozi celo kuhinjo, nadaljuje pa se tudi v zunanjo kuhinjo. Iz enakega laminata sta tudi polici nad stekleno steno in na sprednjem delu kuhinjskega otoka. Laminat med seboj povezuje kuhinjske elemente, tako notranje kot zunanje. Enako funkcijo ima tudi aluminijasta obloga, nameščena nad in med kuhinjske omarice. Ta priteguje pogled in nas vodi iz kuhinje v jedilnico.

Kuhinja, razdeljena na več območij

Kuhinja je razdeljena na več območij. V tako imenovani pralnici posode je osrednji del -  prostor za hrambo in pripravo jedi. Naročnik je želel ločiti te naloge od serviranja hrane, ni pa želel, da bi posodo prali v ločeni sobi. Zato so prostor pred direktnimi pogledi gostov skrili s steklenimi vrati. Pralnica ima veliko kotno okno, ki se razteza skozi ves prostor. Kadar ni v uporabi, so steklena vrata zaprta in kuhinja dobi reprezentativni značaj. V njej se v pralnici pripravljena hrana skuha oziroma speče, servira in poje.

sliding_door_for_washbasin_with_innovative_kitchen_project_by_sublime_architectural_interiors.jpg

Za lahek dostop do posode, pribora, krožnikov in drugih kuhinjskih potrebščin so oblikovalci poskrbeli s predali na mehko zapiranje in dvižnimi vratci omar. Tako so najbolje izrabili ves prostor in povečali ergonomičnost kuhinje. Eden od ključnih delov kuhinje je otok, kjer je pomivalno korito iz nerjavečega jekla, vanj pa je vgrajen tudi pomivalni stroj. Ob robu otoka je na dveh stebrih iz nerjavečega jekla polica iz enega samega kosa marmorja. Polica je odlična za serviranje zajtrka ali aperitivov pred večerjo.

Vgrajeni kuhinjski aparati

Hladilnik, pečica, mikrovalovna pečica in pogrevalni predal so postavljeni skupaj v bližini pralnice. Indukcijska kuhalna plošča in ujemajoča se napa tvorita osrednjo točko zadnje stene kuhinje. Kjer je bilo to možno, so kuhinjske aparate vgradili, da bi čim bolj ohranili minimalističen občutek kuhinje. V kuhinji je tudi hladilnik za vino in pijače. Strateško je umeščen za dvojnimi steklenimi vrati, ki ločujejo kuhinjo od jedilnice, tako da do njega z lahkoto dostopamo tako iz jedilnice kot iz kuhinje.

LED-svetila

Prostor je osvetljen s številnimi LED-svetili, ki se raztezajo tako po notranjem kot po zunanjem prostoru. Svetila so vgrajena nad in pod laminatni strop, pa tudi nad in pod laminatni polici. Z LED-svetili sta osvetljena tudi spodnji del otoka in marmorna polica. Luči so nameščene pod zgornje kuhinjske omarice v pralnici posode in dajejo dovolj svetlobe za lažje delo. Nad otokom so za dodatno osvetlitev poskrbeli s tremi stropnimi visečimi lučmi.

Več fotografij predstavljene kuhinje pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.