S svojo konceptualno svetilko in barvnimi linijami, ki jih ta riše na steni, je želel Parren pod vprašaj postaviti naše dojemanje barv. Ime CMYK izvira iz barvne sheme cian, magenta, rumena in črna ( v angleščini Cyan, Magenta, Yellow and Black), ki jo po navadi uporabljajo pri tiskanju. Svetloba, ki jo svetilka CMYK ustvarja, je namreč v barvi ciana, magente ali rumena. Inštalacija svetilke, ki spominja na kletko, vsebuje LED-disk, ki oddaja CMYK-barve, ki jih prestrežejo bele žice, te pa na stene odbijajo nasprotno barvo svetlobe. Obiskovalci razstav, kjer je bila svetilka razstavljena, so si lahko nadeli improvizirana očala ter svetlobne linije videli še v tridimenzionalni obliki.

denis_parren_led_colored_lines_cmyk_lamp_7_537x358.jpg

Možnosti, ki jih ponuja LED-tehnologija

Avtor je želel s svojo inovativno svetilko, ki jo je ustvaril kmalu po koncu študija, prikazati, kako odvisna je barva od svetlobe. Pri tem je izkoristil prednosti LED-tehnologije. Ta je namreč na področju razsvetljave povzročila pravo revolucijo, avtor pa meni, da bo sčasoma nadomestila običajne sijalke, tako po domovih kot drugje. Priljubljenost LED-luči hitro narašča, saj so majhne, porabijo malo energije, proizvedejo pa lahko veliko svetlobe.

kzjuzkjir.JPG

Svetloba v različnih barvah

Pri lučeh CMYK pa veliko vlogo igra tudi zmožnost LED-luči, da oddajajo svetlobo v različnih barvah. Parren je lahko s svojo svetilko prikazal interakcijo med osnovnimi barvami svetlobe, kot so rdeča, zelena in modra, ter pigmentnimi barvami, kot so cian, magenta in rumena. Zaradi LED-tehnologije je imel tudi pri dizajnu veliko svobode. Kot pravi, je šele začel raziskovati širok spekter možnosti, ki mu jih ta tehnologija ponuja, in je svetilka CMYK šele začetek.