Varnost hrane v pločevinkah je ključnega pomena, začne pa se že v trgovini, ko izbirate konzerve na policah. Če vidite, da je pločevinka predrta ali kako drugače poškodovana, je ne kupite. Če opazite na pokrovu izboklino ali veliko udrtino, to pomeni, da je lahko poškodovano tesnilo na robu, zato tudi vsebina pločevinke ni varna za zaužitje.

Shranjevanje pločevink

Vedno uporabite le pločevinke, ki jim ni potekel rok uporabe. Priporočamo vam, da stare pločevinke, ki so vam ostale od prej, zložite v ospredje in jih porabite najprej, medtem ko nove postavite v ozadje, saj bodo dobre še nekaj časa. Večino konzervirane hrane lahko varno shranjujete v shrambi in porabite v enem letu. Živila z visoko vsebnostjo kisline, kot so tista z dodatki kumaric ali paradižnika, porabite v roku 18 mesecev, konzervirano zelenjavo pa lahko porabite v dveh do petih letih.

varnost_konzervirane_hrane_2.jpg

Da boste ohranili kakovost hrane v pločevinkah, jih shranjujte na suhem in hladnem mestu. Nikoli jih ne hranite zraven štedilnika ali pečice. Če so pospravljene v kletnem prostoru, jih hranite stran od peči, ogrevanih cevi in drugih virov toplote. Prav tako jih ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobe, saj toplota skrajša rok uporabnosti izdelka! Pločevinke naj bodo suhe, ker sicer kovinski pokrov zarjavi, rja pa zlahka zaide tudi v notranjost in okuži hrano.

varnost_konzervirane_hrane_3.jpg

Po odprtju pločevinke

Ko ste pločevinko odprli, njeno vsebino stresite v drugo posodo, na primer stekleno ali plastično, in jo shranite v hladilniku. Svetujemo vam, da vsebino pojeste v dveh ali največ treh dneh; zaradi visoke vsebnosti kisline pa paradižnikove omake in sadje lahko porabite v roku pet do sedem dni. Vsakič, ko odprete pločevinko, najprej preglejte živila, preden jih zaužijete. Če imate kakršne koli dvome o njihovi varnosti, izdelek raje zavrzite, da preprečite zastrupitev s hrano in tveganje za kopičenje rakotvornih snovi v telesu.