Če je vaša klet dodelana tako kot drugi bivalni prostori, lahko v njej uredite otroško igralnico, družinsko sobo, domačo pisarno, telovadnico ali sobo za zabave. Z dobrim načrtovanjem boste v njej lahko še vedno shranjevali stvari, ki jih ne potrebujete vsak dan, kot so praznični okraski in sezonska oprema, denimo smuči in napihljivi bazeni. Če klet ni dokončana, jo morate najprej dobro zatesniti in izolirati, saj so ti prostori po navadi precej vlažni. Dobro preglejte, da ni sledu plesni. Pred preureditvijo prostora najprej odpravite morebitne težave.

Preureditev kleti je odvisna samo od vaše domišljije in sploh ni nujno drag podvig. Preden se ga lotite, pa boste morali najprej pregledati vse stvari, ki so se vam nakopičile v njej.

Kletni inventar

Vedenje o tem, kaj se skriva v vaši kleti, je prvi korak k njeni organizaciji. Najverjetneje boste pri pregledovanju naleteli na kar nekaj kosov, za katere ste pozabili, da jih sploh imate. Stvari v sodelovanju z družinskimi člani razdelite v več kupov: obdrži, podari, odvrzi.

64_basement_cleaning.jpg

Dobro si oglejte kup s stvarmi, ki ste se jih odločili obdržati, saj boste tako lažje uvideli, kakšen shranjevalni sistem boste potrebovali. Naredite spisek vseh predmetov. Tako boste točno vedeli, katere imate. Če je med njimi kaj vrednih reči, jih spravite kam drugam ali pa jih vsaj zavarujte.

Razvrščanje predmetov

Samo zato, ker lahko imate neko stvar, še ne pomeni, da jo morate imeti. Ja, vemo, težko se je ločiti od stvari, a če jih niste uporabili več let, je, verjemite nam, jih tudi nikoli več ne boste, zato jih raje podarite nekomu, ki mu bodo prišle prav, ali pa jih prodajte. Še enkrat pojdite čez kup obdrži in se prepričajte, da je na njem res le tisto, kar potrebujete.

Shranjevalni sistem

Ko ste se odločili, kaj boste obdržali je čas za to, da se lotite načrtovanja, kam boste stvari pospravili. Police, zabojniki in perforirana stenska obloga za orodje so izvrstna rešitev. Če imate zelo veliko stvar,i lahko police namestite vse od vrha do tal stene. Če imate težje stvari, posezite po kovinskih policah, sicer pa bodo zadostovale tudi police iz lesa. Nanje lahko položite zabojnike, fascikle, pa tudi toaletni papir in vinske steklenice.

basement_under_stairs_storage_1_500x500.jpg

Preden se lotite namestitve polic, uredite stene. Zakrpajte vse luknje, odpravite morebitne probleme z vlago in jih prepleskajte. Ne pozabite kar najbolje  izkoristiti prostora – uporabite tudi strop. Namestite stropni shranjevalni sistem ali pa na stop s kavlji pritrdite kolesa in sezonsko športno opremo, kot so denimo smuči. Praznične okraske in zimske plašče shranite v zabojnike s pokrovom. Dobro jih označite, da boste vedeli, kaj se skriva v njih, ali pa kupite prozorne. Kupite takšne, ki jih lahko zložite enega vrh drugega.