V vsakem gospodinjstvu se v ozračje hiše sprosti določena količina vlage, saj celo dihanje povzroči nekaj toplega zraka. Poleg tega lahko vlaga v notranjost doma vstopi skozi stene, tla in strop. Kondenzacija je sicer najbolj vidna na oknih in ploščicah, čeprav se lahko pojavi praktično kjer koli v hiši ter povzroči plesen ali z njo povezane težave.

Pokrpajte razpoke in izboljšajte ventilacijo

Vendar pa obstajajo metode, s katerimi lahko zmanjšate nabiranje vlage. Če izboljšate konstrukcijo hiše in pokrpate razpoke in špranje, ki dopuščajo uhajanje toplega zraka iz notranjosti, boste zmanjšali tudi kondenzacijo. Ključnega pomena pa je, da poskrbite za ustrezno prezračevanje prostorov, ker tako vidno zmanjšate količino vlage.

prezracevanje_kopalnice.jpg

Kopalnica in kuhinja

Veliko toplega zraka napolni prostor, ko se prhate ali kopate, zaradi česar ni nenavadno, da so kopalniške ploščice na koncu polne vodnih kapljic. V tem primeru je najpreprosteje, če zaprete vrata kopalnice in odprete okno. To bo namreč pripomoglo k prezračenju prostora in izravnavi temperature zraka. V pomoč so vam tudi prezračevalni ventilatorji, vgrajeni v kopalnico, ki jih vključite že med prhanjem.

Veliko vlage seveda najdemo še v drugih sobah, ne le kopalnici, na primer v kuhinji med pripravo hrane. Spet je najpametnejša rešitev, da kuhinjo dobro prezračite in vgradite kakovostno napo. Mnoge prezračevalne nape imajo možnost samodejnih nastavitev, ki začnejo samodejno delovati, ko vlažnost v sobi preseže določeno raven.

kuhinjska_napa_3.jpg

Pralnica

Veliko tople vlage napolni ozračje tudi v pralnici med sušenjem perila. Zaradi tega vam priporočamo, da oblačila sušite zunaj na svežem zraku, če je to le mogoče. Kadar nimate druge izbire, kot sušiti v zaprtih prostorih, perilo postavite v najhladnejšo sobo v stanovanju. To morda pomeni, da se bo sušilo dlje, vendar pa se bo v zrak nenadoma sprostilo manj vlage.

Najslabše je, če oblačila sušite na radiatorjih, saj bo v zelo kratkem času zrak zasičen z večjimi količinami toplega vlažnega zraka. Iz istega razloga bi morali bobnaste sušilnike perila prezračevati zunaj hiše. Kupite lahko tudi v razvlaževalnik zraka, če imate s kondenzacijo večje težave.

Območje vhoda

Več vlage boste prinesli v domovanje, kadar dežuje, saj se bodo kapljice ujele na vaše čevlje in oblačila ter zmočile tla, če stopite mokri na talne obloge. Temu se najlažje izognete tako, da hiši dozidate s streho pokrito verando, kjer lahko odlagate dežne plašče in dežnike.