Kaj je dobra hiša?

Razstava predstavlja prerez skozi individualno stanovanjsko gradnjo in njeno stanje v svetovnem merilu ter povzema načine bivanja v različnih okoljih, tradicijah in kulturah. Javnost opozarja, da vsako okolje zahteva temeljit razmislek o gradnji hiše in da je kvalitetna arhitektura stanovanjskih hiš mogoča na različnih področjih in z različnimi izhodišči.

Pri izboru projektov za Hiše sveta je bilo letos osnovno vprašanje, kaj je dobra hiša. V zavedanju, da ultimativnega odgovora ni, saj je odvisen od premnogih spremenljivk, je strokovna žirija dala vsakemu avtorju izbrane hiše priložnost, da poda svoje mnenje. Najboljši odgovor pa je seveda vsaka posamezna hiša. Mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali predavatelji na Big arhitekturi Enrique Sobejano & Fuensanta Nieto (Nieto Sobejano), Jan Schellhoff, (UNStudio), Jonathan Woodroffe (S333 Architecture + Urbanism), Tony Fretton (Tony Fretton Architects ter Nina Štrovs, Bor Pungerčič, izvršna urednika revije Hiše, in Ivan Ferjančič, glavni urednik revije Hiše, je med projekti izbrala hiši, ki sta prejeli nagrado Hiše Awards v kategorijah inovativna odličnost in trajnostna odličnost.

hisa_712_04.jpg

Nagrada za inovativno odličnost 2012: Hiša 712 H Arquitectes iz Španije

Arhitektura: H Arquitectes; David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó, sodelavci: Montse Fornés, Anna Bonet, Iñaki González de Mendiguchia, foto: Adria Goula, lokacija: Gualba, Barcelona, Španija, leto izvedbe: 2008 do 2011, površina: 127,40 kvadratnega metra.

Ko se zdi, da je v stanovanjski arhitekturi že vse povedano, preseneti hiša, ki s popolnoma elementarnimi sredstvi pove čisto novo zgodbo. Hiša preseneti na več nivojih: trikotna tlorisna zasnova omogoča optimalno razporeditev prostorov popolnoma brez hodnikov in z možnostjo dostopanja z različnih koncev. Odkrita opečnata stena zunaj, belo pobarvana znotraj. Odkrita in samozavestna v svoji preprostosti z minimalnim finančnim vložkom ponuja presežek bivalnega udobja. Če je Mies leta 1960 rekel »Less is more«, Venturi leta 1970 »Less is a bore« in potem še Johnson leta 1980 »I am a whore«, je hiša videti, kot da bi jo vzeli iz šestdesetih. »Manj je več« v sodobni interpretaciji.

hisa_712_08.jpg

Opis: Kaj se zgodi, če hiši nenadoma odstranimo 65 odstotkov proračuna? Kaj ostane? - Ostane le neizogibno, osnovno. Namesto štirih vogalov trije. Namesto desetih različnih materialov le dva; le en tip oken. Nič hodnikov. Le osrednja veža, iz katere se napajajo vsi ostali prostori. In iz katere uhajajo pogledi na plano. Minimum materialnega vložka. A glej, maksimum bivalnega ugodja. Destilat hiše. Neizprosna jasnost arhitekturne misli, ki se je postavila po robu neizprosni skromnosti ekonomske situacije. Hiša 712 je tisto, kar ostane, ko iz proračuna izbrišemo napuh. (Besedilo: Bor Pungerčič)

steklena_hisa06.jpg

Nagrada za trajnostno odličnost 2012: Steklena hiša Unit Arkitektur

Arhitektura: Unit Arkitektur AB; Mikael Frej, Klas Moberg, Frans Magnusson, fotografije: Krister Engström, lokacija: Träslövsläge, Švedska, leto izvedbe: 2011, površina parcele: 4200 kvadratnih metrov, površina: 250 kvadratnih metrov

Nagrado Hiše Awards za trajnostno odličnost prejme projekt Glashuis (Steklena hiša) arhitekturnega biroja Unit Arkitektur AB in avtorjev Mikaela Freja, Klasa Moberga in Fansa Magnussona. Sinergijo med morfologijo kmetijskih objektov in tipologijo steklenjaka izkorišča za estetsko izvirno in ekonomsko izjemno učinkovito realizacijo koncepta hiše kot kompleksa zasebnih klimatskih prostorov. Z inženirsko predanostjo izvedena toplotna zasnova stanovalcem omogoča uživanje v vseh prednostih mediteranskega podnebja v srcu skandinavske pokrajine, brez energetskih, stilskih ali cenovnih ekscesov.

steklena_hisa07.jpg

Opis: Karin in Sven-Olav sta imela nenavadno željo. Bolj kot kar koli drugega sta si želela hišico s pogledom na čudovito švedsko pokrajino s severnoafriškim podnebjem. V lasti sta imela staro kmetijo na Švedskem. In na drugi strani telefona tri mlade arhitekte. Mikael, Klas in Frans so staknili glave in se namesto oblikovanja materialov lotili oblikovanja klime. Medtem ko bi bila toplotna prenova stare hiše predraga in so v njej tako ostale samo spalnice z debelimi pernicami, je bila gradnja mediteranskega podnebnega pasu smešno poceni. Za ceno 100 kvadratnih metrov običajne stavbe so Mikael, Klas in Frans zgradili 250 kvadratnih metrov steklenjaka. Namesto parketa sta Karin in Sven-Olav izbrala divje špansko cvetje. V njunem zasebnem podnebnem pasu odlično uspeva. (Besedilo: Bor Pungerčič)

Več fotografij nagrajenih projektov si oglejte v naši fotogaleriji.