Senčnik v cvetličnem koritu

Sonce je zaradi vedno tanjše ozonske plasti postalo zelo nevarno. Zato je priporočljivo, da se pred njim zaščitite. Ob sedežno garnituro postavite ujemajoč se senčnik. Da vam ga močan veter ne bo odpihnil, ga postavite v večje stabilno cvetlično korito. Senčnik postavite na sredino korita, nato pa vanj nasujte kamenje, cement in zemljo. Najprej nasujte plast kamenja, da bo senčnik obstal na mestu. Zatem vse skupaj utrdite s plastjo cementa. Pustite čez noč, da se dobro posuši, nato pa nanjo nasujte zemljo. V zemljo zasadite večje rastline.

041012_01umbrellaplanter_rect540.jpg

Dom za netopirje

Izdelajte hišico za netopirje in jim ponudite zavetje v neposredni bližini svojega doma. Vam povemo dober razlog za to? Samo ena živalica v eni sami uri pohrusta kar šeststo komarjev, v slast pa jim gredo tudi hrošči, ose in molji. Z njimi bo vaš vrt naravno brez nadležnih žužkov. Hišica za te nočne živali mora biti dovolj velika. Les razrežite na posamezne kose. Notranji del hišice prebarvajte s temno barvo, ki netopirjem najbolj ustreza, pa še toplo jim bo zaradi nje, zunanjost pa s takšno barvo, da se ujema z okoliškimi. Na notranji del pritrdite mrežo, tako se bodo imeli netopirji nečesa oprijeti in bodo lahko viseli z glavo navzdol. Zdaj izdelajte vhod -  v pravokotni ali drugačni obliki, na primer v obliki simbola Batmana za dramatičen učinek. Zlepite vse dele hišice. Počakajte, da se lepilo posuši, nato pa jo namestite pod kapo vašega doma ali na visok drog vsaj štiri metre nad tlemi. Najboljša je južna stran, ki dobi vsaj šest do deset ur sonca na dan, da bo živalicam prijetno toplo.

step_11.jpg

Mozaik iz proda

Videz vrtne ali dvoriščne potke lahko popestrite z mozaikom iz proda. Z lahkoto ga boste izdelali sami. Najprej naberite nekaj prodnatih kamnov, najbolje ploščatih ovalnih oblik. Razvrstite jih po velikosti. Na območje, kjer želite mozaik, nanesite tanko plast vlažnega peska. Prodnike razporedite po želji in jih s pomočjo gumijastega kladiva potisnite v pesek. Preverite, da so poravnani s površino vrta oziroma dvorišča in da bo padavinska voda lahko odtekala s središča mozaika. Popravite po potrebi. Odvečni pesek spihajte s pihalnikom za listje, nato mozaik navlažite z razpršilcem za vodo. Pustite stati dve uri. Nalahno obrišite še pesek med posameznimi kamenčki, da ustvarite končno podobo. Z mokro gobico vlažite mozaik. To počnite pet dni, da se vse skupaj "usede". Hoji po mozaiku se izogibajte teden dni.

tree_swing.jpg

Gugalnica

Na vrt (bodisi na drevo bodisi na samostojno nosilno strukturo) namestite gugalnico. Če jo boste naredili dovolj močno oziroma trdno, bodo lahko v guganju na njej poleg otrok uživali tudi odrasli. Ko boste kupovali vrv za gugalnico, pazite, da ta ne drsi, sicer lahko pride do zasuka sedeža. Najboljša izbira je najlonska vrv. Sedalo gugalnice naj bo leseno. Na robu ob vsaki strani sedala zvrtajte po dve luknji in skoznju napeljite vrv, nato pa obe vrvi zavežite okoli vej oziroma nosilne strukture. Vsako leto pred začetkom "gugalne sezone" preverite, če so vsi deli gugalnice in drevo oziroma nosilna strukture v dobrem stanju.

compost_holder_m.jpg

Kompost

Še nimate komposta? Namesto da ga kupite, ga izdelajte sami. Naredite lesen zabojnik takšnih dimenzij, ki vam glede na vaše potrebe najbolj ustreza. Lahko ga pregradite na več delov. Organske materiale, kot so pokošena trava, odmrli drevesni listi in zelenjavni odpadki, nalagajte v en del, vse dokler ga ne zapolnite. Nato preidite v naslednjega, prvega pa pustite pri miru kakih šest tednov, da se skompostira. Tako boste imeli kompost ves čas pri roki. Najbolje je, da na dno položite plast odmrlega listja, ki vsebuje veliko ogljika, in ga prekrijete s plastjo pokošene trave, ki vsebuje veliko dušika. Če nimate dovolj zelenega materiala, rjavega poškropite z dušikovim gnojilom (s takšnim, s katerim škropite travo). Če želite pospešiti razgrajevanje novega kupa, dodajte vanj nekaj lopat že kompostiranega materiala s starejšega kupa, ki že vsebuje potrebne bakterije in glive. Kompost redno zalivajte in ga zračite. Za slednje uporabite vile. Da je kompost pripravljen za uporabo, boste vedeli, ko bo ta videti kot fina prst.