Priprava

Kot na vsako stva, se je tudi na pleskanje treba dobro pripraviti. Izbira barve je najpomembnejša, a je pomembna tudi njena tekstura, ki pa je odvisna predvsem od prostora, ki ga nameravamo prebarvati. Naslednji korak je cena barve. Na trgu je ogromno različnih blagovnih znamk v razlilnih kakovostnih razredih. Cenejše barve se morda na prvi pogled za vašo denarnico zdijo zelo bolj privlačne, a morda jih boste morali kupiti več, da boste prekrili starejši belež. Vprašanje je tudi, kako obstojne so. Vzemite zlato sredino, pred nakupom pa se posvetujte tudi s trgovcem.

painting_001.jpg

Količina barve

Zdaj je na vrsti vprašanje o potrebni količini barve. Pri tem upoštevajte površino steno. Dobite jo, če širino pomnožite z višino in dolžino stene. Če ste se odločili, da boste prebarvali vse štiri stene, številko ustrezno povečajte. Na pločevinki z barvo si oglejte informacijo o tem, koliko površine prekrije in jo kupite toliko, da boste z njo prekrili želeno površino.

Druge potrebščine

Ko kupujete barvo, kupite še druge potrebščine. Kvalitetni čopiči so ključnega pomena za dobro opravljeno delo, ravno tako pleskarski valjček, držalo za valjček, posoda za barvo, mrežica za odcejanje in zaščita za pohištvo, tla, okna in vrata.

paint_roller.jpg

Pleskanje

Ko imate vse, kar potrebujete, se lahko delo začne. Najprej se lotite priprave stene. Odstranite morebitne tapete, odkruške barve in vso umazanijo, ves stenski dekor in svetila. Zatem dobro zaščitite tla in vse pohištvo, s trakom pa oblepite vratne in okenske robove. Potem se lotite pleskanja. Lahko se najprej lotite bolj zahtevnega dela, kot je barvanje kotov in robov, ali pa najprej prebarvate stene. Za prvo opravilo uporabite čopič. Odvečno barvo z njega pred nanosom obrišite bodisi ob steno ali pa ob posodo za barvo. Mirna roka je tu ključnega pomena.

Valjček, ko ga pomočite v barvo, vedno potegnite po mrežici za odcejanje, tako da se bo barva enakomerno razporedila po celem valjčku. Površino pleskajte v obliki črke W velikosti meter krat meter. S tem vzorcem nadaljujte, dokler nanosi barve niso več enakomerni, nato valjček znova potopite v barvo in nadaljujte s prej opisanim postopkom.Tako na steni ne bo vidnih črt zaradi pleskanja. Po opravljenem delu dobro očistite vse pripomočke in jih pospravite, da bodo nared, ko jih boste znova potrebovali.