Gnezdnati sršaj

Gnezdnati sršaj je ena od vrst praprotnic − tropska rastlina iz družine Aspleniaceae. Avtohtono uspeva v jugovzhodni Aziji, na Havajih, v Indiji, vzhodni Avstraliji, Afriki in ne nazadnje v Polineziji. Je enostaven za vzdrževanje in privlačen, saj novi listi zrastejo iz sredine rastline - podobno kot bananini listi. Listi so dolgi med 50 in 150 centimetrov, široki pa so od 10 do 20 centimetrov. Novi lastniki sršaja naj rastlino zalijejo dvakrat tedensko, vsaj dokler se ne privadi na novo okolje.

Lepa hamadoreja

Lepa hamadoreja z izvirnim imenom Chamaedorea elegans izvira iz Latinske Amerike in Mehike. Ime je dobila še v viktorijanskih časih, ko so jo uporabljali za dekoracijo salonov. Je počasi rastoča tropska rastlina, ki zahteva malo sončne svetlobe, saj je zelo prilagodljiva na vse razmere v prostoru. Običajno ne zraste več kot 1,2 metra, vendar pa zahteva redno zalivanje. Ni strupena za živali, zaradi česar je še posebno primerna za tiste s hišnimi ljubljenčki.

lepa_hamadoreja.jpg

Čopasta zelenčica

Čopasta zelenčica ali Chlorophytum comosum uspeva v južni Afriki, za rast pa potrebuje malo pozornosti, zato je primerna za začetnike. Ima dolge zelene liste z belimi črtami, dolge od 20 do 40 centimetrov in široke od 5 do 20 milimetrov. Raziskave te rastline so pokazale, da lahko zelenčica zmanjša onesnaženost zraka v zaprtem prostoru. Zalivajte jo po potrebi: pustite, da se zgornja plast prsti (približno en centimeter) posuši, preden jo vnovič zalijete.

Zamija

Zamija ali Zamioculcas zamiifolia je tropska trajnica, doma iz Zanzibarja in vzhodne Afrike. Je izredno trpežna rastlina, ki preživi tudi težke razmere in je odporna na bolezni in insekte. Ima zelo privlačne sijoče liste; ker ne zahteva veliko naravne svetlobe, pa je primerna za začetnike. Zalivajte jo največ trikrat mesečno, saj ima preveč vode za posledico gnitje korenin.

zamija.jpg

Bajonetka ali taščin jezik

Bajonetka z izvirnim imenom Sansevieria trifasciata je značilna za zahodno Afriko in republiko Kongo. Ime je dobila po dolgih (od 70 do 90 centimetrov) in ostrih (premer od 5 do 6 centimetrov) temno zelenih listih, ki imajo lahko svetlejši rob. Podobno kot zamija lahko zgnije, če jo preveč zalivate, in tako kot čopasta zelenčica zmanjša onesnaženost zraka v prostoru, saj nase veže toksine, kot so formaldehid in dušikov oksid.