Dimenzije sedežnega pohištva so različne, izbirate pa lahko med kotnimi sedežnimi garniturami ali kombinacijami dvosedov, trosedov in foteljev. Dobra rešitev za majhne prostore so različni modeli zof in foteljev. Ena od pomembnih zahtev je dodatno izvlečno ležišče, saj bodo lahko tudi v majhnem stanovanju gosti prenočili pri vas.

Trdota sedišča

Sedežne garniture je mogoče hitro in enostavno preoblikovati v občasno ležišče − z izvlečnim ležiščem, spajanjem, sistemom na klik in drugimo metodami. Če nameravate kupiti modularno garnituro, izbor prilagodite velikosti prostora. Poskrbite, da je izbrano pohištvo kakovostno, pri čemer upoštevajte več kriterijev. Začnite s trdoto sedišča; čeprav je morda udobno sedeti na mehki zofi, je vprašanje, če bo enako udobna in prijetna tudi po dolgotrajnem sedenju. Zato v prodajnem salonu preizkusite različno trdoto sedišč, da boste med njimi lažje našli primerno zase.

kako_izberete_sedezno_garnituro_2.jpg

Globina garniture

Globina sedežne garniture (sedišča) prav tako vpliva na kakovost sedenja. Če izberete 80 centimetrov globoko garnituro, boste lahko na njej vzravnano sedeli brez podpornih blazin. Če znaša globina več kot 90 ali 100 centimetrov, pa se boste med sedenjem velikokrat znašli v napol ležečem položaju in se boste morali podpreti z blazinami. Izbor prilagodite vašim željam in velikosti prostora, kjer bo garnitura stala.

Naslonjalo za hrbet

Na kvaliteto sedenja pomembno vpliva tudi višina in vrsta hrbtnega naslonjala. Najboljša izbira je sedežno pohištvo z nastavljivim naslonjalom, katerega velikost prilagajate vašim potrebam. Ne nazadnje ga namreč uporabljajo različni ljudje, ki si lahko nastavijo individualno višino naslonjala. Odlične možnosti ponujajo sedežne garniture, ki poleg nastavljivega naslonjala omogočajo še uravnavanje naklona naslonjala.

kako_izberete_sedezno_garnituro.jpg

Kotna sedežna garnitura, dvosed, trosed ali fotelj?

Ste v dvomih, katero sedežno pohištvo izbrati? Na končno odločitev bi morale v prvi vrsti vplivati prostorske možnosti. Kotna garnitura na primer zavzame manj prostora od klasične kombinacije dvoseda ali troseda in fotelja. Če nameravate garnituro postaviti na sredino sobe oziroma če je prostor dovolj velik, da jo umaknete  od stene, se raje odločite za kombinacijo dvoseda ali troseda. Kotna garnitura v tem primeru ni pametna izbira, saj (pre)obremeni le določen del prostora.