Kljub veliki moči in teži skoraj desetih kilogramov (s polnim bencinskim tankom) je delo z njo po zaslugi bočne nošnje na oprtniku lahko in v primerjavi z nahrbtnimi kosami mnogo lažje in veliko bolj udobno, vibracij pa skoraj ni čutiti. Ta močna kosa mora priznati premoč nahrbtne kose šele pri največjih nagibih terena, v vseh drugačnih okoliščinah pa je suvereno nekaj razredov nad vso konkurenco.

stihl_276_1.jpg

Profesionalni standardi

Motorna kosa Stihl FS 360 C, ki smo jo tokrat vzeli v preizkus, je stroj, ki je namenjen profesionalcem in celodnevnemu delu. Pri takem stroju morajo biti vse rešitve optimalne, da je delo čim bolj udobno, poleg tega pa mora stroj biti zdržljiv, da prenese poganjanje do skrajnih meja.
Pa pojdimo kar po vrsti. Najprej videz. Kosa zaradi zaščite zgornjega dela ročaja in motorja deluje robustno in trdno in že na daleč daje videz profesionalnega stroja za najtežje naloge. Ročaj je dvokrak, izjemno udoben in po naših dosedanjih izkušnjah pri delu z različnimi kosami daleč najboljši za dolge zamahe in fino vodenje. Njegova slabost je morda le bolj nerodno shranjevanje.

Je pa ta sistem tudi daleč najlažji. Zakaj? Zato, ker koso obesimo na dvoramenski oprtnik in jo s pomočjo različnih pozicij za pripetje uravnotežimo. To pomeni, da težo kose prenašamo s celim telesom prek oprtnika, s pomočjo ročaja pa vodimo glavo v primerni oddaljenosti od tal. In to je to. Kosa ima osem pozicij za pripetje na pas, ki ima kavelj z varovalom. Dvokraki ročaj lahko nastavljamo brez orodja, kar je zelo priročno, pred delom pa moramo zaradi uravnoteženja kose nastaviti pozicijo pripetja tako kot tudi ročaj, ki ga prilagodimo višini in dolžini svojih rok. Na desnem delu dvokrakega ročaja so vsi elementi za upravljanje stroja (stop, hitrost, varovalo), kar omogoča preprosto in priročno upravljanje, pri čemer se stikalo za ustavljanje po izklopu stroja vrne v delovni položaj.

stihl_276_3.jpg

Motor

Os je toga, kar dodatno blaži tresljaje, poleg tega pa je kosa opremljena s protivibracijskimi vzmetmi, ki zmanjšujejo prenos tresljajev na roke in telo. Zaradi tega je kosa bolj mirna in lažje vodljiva.

Poglejmo sedaj motor. Gre za Stihlov izdelek 2-Mix, ki ustvarja manj izpušnih plinov in hkrati večjo moč. 2,3 konjske moči se ob normalni košnji niti ne pozna tako zelo, ko pa se z debelo nitko, trikrakim nožem ali celo s cirkularjem podamo med visoko in trdo podrast, hitro ugotovimo, kaj pomeni moč motorja. Popolnoma suvereno delo. Kosa je opremljena s sistemom Ergo star, ki omogoča udoben zagon. Pri tem pomaga dodatni vzmetni zbiralnik med motorno gredjo in zagonsko napravo, ki zmanjša moč, potrebno za zagon. Kosa je opremljena s črpalko za gorivo, ki je pri takih izdelkih skoraj obvezen element, Stihl pa je uvedel tudi nov čok. Ta je na prvi pogled neroden in ga z orokavičeno roko skoraj ni moč obrniti, ko pa ugotovimo, da je treba gumb najprej pritisniti in šele potem obrniti ročico, vse skupaj postane preprosto. Čok ima dva položaja – za zimsko in za letno obdobje.

Motor je opremljen tudi s kompenzatorjem. To je regulacijska enota v uplinjaču, ki ob povečani zamazanosti zračnega filtra preprečuje nastanek prebogate mešanice. Moč ostane v daljšem časovnem obdobju konstantna in filter je treba očistiti šele, ko je zasičenih več kot 80 odstotkov površine. To dovoljuje daljše delovne intervale brez prekinitev, čeprav je filter vsekakor priporočljivo očistiti že prej. Tudi posoda za gorivo s prostornino 0,75 litra zagotavlja daljše intervale dela. Ker je prozorna, pa je količina goriva v njej dobro vidna. Njen pokrov je prav tako patentiran Stihlov izdelek, ki zagotavlja preprosto in lahko odpiranje in zapiranje brez orodja.

stihl_276_4.jpg

Orodje

Razpoložljivo orodje smo že omenili. Zagotovo je to stroj, ki mu pritiče avtomatska glava z najdebelejšo nitko, ki lahko zaradi moči stroja opravi tudi z najdebelejšo travo. Prav tako se dobro obnesejo trikraki ali petkraki noži. Preprosto menjavo orodja omogoča sistem z zatičem (jeklena palica), ki zablokira orodje, da se ga potem z lahkoto odvije. Glavo z nitko odvijemo z roko (bodite pozorni na levi navoj), medtem ko druga orodja odvijemo s pomočjo ključa. Stroj lahko opremimo tudi s cirkularjem, a pri delu z njim priporočamo še posebno previdnost, saj lahko pride do odsuna. Prednost toge dolge osi je večja varnost, saj tudi ob močnem udarcu ali odsunu rezalno orodje ne more doseči upravljalca. Vsekakor pa se nihče ne sme zadrževati v njegovi bližini.

Pri delu s kosami je tako in tako treba uporabljati zaščitno opremo, pri delu z motorno koso Stihl FS 360 pa to velja še bolj. Zaradi njene moči in debele nitke (ali drugega orodja) lahko letijo kosi zemlje in celo kamenje na vse strani, tako da je med delom obvezna uporaba debelih in podloženih hlač. Te naj bodo ohlapne, saj to še dodatno blaži udarce letečih delcev.

stihl_276_5.jpg

In sedaj še enkrat o košnji. Naj gre za srednje strmine ali delo na ravnini, ta stroj je povsod več kot suveren. Zaradi dolge toge osi je korak košnje velik, kar omogoča hitro delo, po zaslugi različnih nastavitev ročaja in obešanja stroja pa je moč z njo v vseh razmerah delati brez večjega napora. Vsekakor pa pri spremembi naklona priporočamo fine nastavitve, ki olajšajo delo, sicer pa z napačnimi sploh ni moč dolgo kositi.

In potem, kot sem napisal že na začetku – korak naprej in obrat v desno, korak naprej in obrat ...