Kalupe izdelujemo na različne načine in iz najrazličnejših materialov. Nekateri kalupi so lahko zelo enostavni, to so predvsem enodelni kalupi, ki jih lahko naredi vsakdo, drugi kalupi pa so zahtevni in je treba imeti več znanja (dvodelni kalupi, kalupi, sestavljeni iz več delov, kalupi z opornimi kapami). Vse je torej odvisno od tega, za kakšen predmet in v kakšen namen (vrsta odlitkov) želimo narediti kalup.

Uporaba kalupov je zelo široka, od industrije do modelarstva, restavratorstva in umetnosti. Tudi hobi ustvarjalcem pride znanje za izdelavo kalupa velikokrat prav, saj lahko s pomočjo kalupov uresničijo svojo zamisel ceneje in hitreje.

kalup2.jpg

Kaj moramo upoštevati pri izdelavi kalupa?

• Pri izdelavi kalupa upoštevamo več parametrov, predvsem karakteristiko predmeta, po katerem bomo naredili kalup (negativni koti, razgibanost in velikost predmeta). Glede na to se odločimo, ali bomo izdelali enodelni kalup, dvodelni kalup ali kalup iz več delov. Kalupe delamo tako, da na predmet s čopičem nanašamo sredstvo za kalupe v več plasteh, nekatere kalupe pa lahko naredimo tudi z zalivanjem predmeta. Razmisliti moramo tudi o tem, ali bomo morali narediti oporno kapo.
• Pomembni so tudi: cena materiala (predvsem za zelo velike kalupe), število mogočih odlitkov, ki jih kalup prenese, ustreznost izbranega materiala za odlitke in podobno.
• Včasih pa je pri izdelavi kalupa odločilen tudi čas sušenja (npr. obrazne maske). Tako na primer za velik kalup iz kavčuka potrebujemo kar nekaj dni, najkrajši čas za izdelavo kalupa pa je 5 minut. Ti materiali so cenejši, namenjeni pa so tudi otroškemu ustvarjanju, vendar je število odlitkov omejeno.
• Če ne potrebujemo zelo natančnega kalupa, lahko naredimo odtis kar v pesku in ga potem odlijemo (npr. izdelava velike sveče, odtis otroških rok in nog in podobno).

kalup.jpg

Različne vrste materialov za izdelavo kalupov – pred nakupom se posvetujte s prodajalcem

Največ različnih materialov za izdelavo kalupov ponujajo nekatere specializirane trgovine za restavratorstvo in art trgovine ter trgovine za ustvarjalne. Ker je teh materialov cela vrsta, namenjena najrazličnejšim zahtevam, se je pri nakupu pametno posvetovati s prodajalcem, da vam bo potem pravilno svetoval.

kalup1.jpg

Kalupe lahko tudi kupimo ali nam jih naredijo specialisti

Za ustvarjanje kot konjiček lahko kalupe tudi kupimo. Prav tako lahko kupimo kalupe za štukature, vrtne okrase, stebre in celo tlakovce, če jih želite izdelati sami. Ti kalupi so običajno iz trde kakovostne plastike, primerni za vlivanje vseh vrst materialov za vlivanje v kalupe, kot so denimo keramični prah, mavec, epoksidne, poliuretanske, metakrilatne in poliestrske smole, beton, vosek, milo, kovinske zlitine z nizkim tališčem (npr. hladni bron) in podobno.

Pri nas je tudi nekaj podjetij, ki se ukvarjajo z izdelovanjem kalupov in odlivanjem, ki vam vaše želje za primerno ceno tudi uresničijo.

Več lahko preberete v priročniku Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE – več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, založba Littera Picta, www.hobi-ustvarjanje.si.