Ljubljansko podjetje Mesec, d.o.o., je specializirano za vodo. Skoraj dvajset let se že ukvarja s filtriranjem, čiščenjem in mehčanjem pitne vode. Z Bojanom Mescem smo se pogovarjali o vodi v Sloveniji, dejanski problematiki trde vode in smiselnosti uporabe nekaterih naprav za mehčanje vode.

Kako problematična je zares trda voda?

Trdota vode ni nekaj, kar bi takoj imelo slab vpliv. Povzroča predvsem težave na vodovodni napeljavi in aparaturah, zelo trda voda pa je lahko precejšen problem tudi za kopalniško opremo in posodo. Ljudje na to gledajo različno. Nekateri bodo probleme s trdo vodo reševali hitro, drugi pa niso občutljivi in se temu ne posvečajo. Ne želimo pretiravati z oglaševanjem, zato se nikomur ne vsiljujemo. Če ima kdo težave z vodo, nas brez težav najde.

V slovenskih vodovodih najdemo vse od izjemno trde do zelo mehke vode. Kako se prilagajate različnih zahtevam?

Vodovodi imajo navadno svoje specifike, ki se jim vedno prilagodimo. Površinske vode imajo manjšo trdoto, voda, črpana v večji globini, pa je navadno trša. Pri uporabniku se te razlike zelo poznajo. Tisti, ki težav s trdoto vode nima, naprav za mehčanje vode seveda ne potrebuje. Vodni kamen je v vodi raztopljen in se ga s filtracijo ne da izločiti, obstajajo pa drugi postopki. Vodni kamen se lahko iz vode izloča s pomočjo ionske izmenjave iSoft, ko se trdota oziroma vsebnost vodnega kamna dejansko nastavi na želeno vrednost. Druga možnost so nevtralizatorji vodnega kamna, pri katerih trdota ostane enaka, vendar se vodni kamen na cevi in grelce ne izloča tako agresivno. Vseeno pa lahko tu prihaja do pojava vidnega vodnega kamna na površini, tako da je ob preveliki vsebnosti v vodi vseeno najbolj učinkovita rešitev iSoft.

Kako je s pitjem tako mehčane vode?

Vode nikoli ne mehčamo v celoti. Voda za hišno uporabo je zmehčana na stopnjo, ki je enaka vodi iz vodovoda na najbolj ugodnih območjih v Sloveniji. Kalcijev hidrogen karbonat v vodi moramo razumeti kot anorgansko spojino; v končni fazi je to vodni kamen, iz katerega rastejo kapniki v Postojnski jami. V Dalmaciji in na otokih že stoletja ali tisočletja pijejo zelo mehko vodo površinsko vodo, da ne rečem deževnico.

Kaj je bistvo dobrega sistema za mehčanje vode?

Zagotovo sta to funkcionalnost in varnost. Naša filozofija je, da se ukvarjamo le s funkcionalnimi izdelki. Želimo si dolgoročnega sodelovanja s strankami, zato se ogibamo izdelkom, ki bi bili umetno ustvarjen prodajni hit in za katere bi se pozneje izkazalo, da vse skupaj ni nič.

Pred kratkim se je na nas obrnil bralec z vprašanjem o smiselnosti magnetnega mehčanja vode.

Magnetno mehčanje je v redu, če stranki jasno povemo, kaj bo z njim pridobila. Če rečemo, da vodnega kamna ne bo več, je to zavajanje. Magnetna obdelava vode oziroma nevtralizacija ima zelo nepredvidljive učinke. Nekje pomaga malo, nekje skoraj nič, spet drugje pa zelo. Vse je odvisno od konkretnega primera, pri magnetni obdelavi ni mogoče posploševati. V sistemu, kjer si želimo vodo brez vodnega kamna, magneti zagotovo ne bodo dovolj, primerni pa so za obdelavo hladilne vode ali kaj podobnega, kjer želimo naprave zgolj zavarovati.

V podjetju Mesec se ukvarjate tudi s pitno vodo.

Priprava pitne vode je najbolj pogosto problem v vikendih oziroma vikendih, ki so postali stanovanjske hiše. Podobno je v gorskih postojankah in povsod, kjer ni vodovoda oziroma obstaja samo neodvisen vodni vir – zajetje ali kapnica. Sodelovali smo na primer pri obsežnem projektu reševanja problema vodovoda v Železnikih, kjer je nameščena naša oprema za UV-dezinfekcijo in filtracijo.

Katere so prednosti UV-dezinfekcije pred drugimi postopki, kot je na primer dezinfekcija s klorom?

Pomembno je, da se pri teh postopkih vodi ne dodaja nobenih snovi, prav tako ni stranskih produktov. Voda mora biti za UV-dezinfekcijo ustrezno pripravljena. Pomembna je vsebnost snovi v vodi, njena prosojnost itn. Vse to uredimo s filtracijo in drugimi postopki v procesu predpriprave vode. Postopek UV-dezinfekcije se uporablja po celem svetu, saj gre za zares učinkovit sistem. Povsod pa je treba upoštevati značilnosti vode, kar nekje pomeni več, drugje pa manj prilagajanja. A vseeno, povsem enak postopek UV-dezinfekcije, kot ga ponujamo mi, se uporablja v New Yorku, Parizu, Amsterdamu in Železnikih.