Proizvajalcem in dobaviteljem, ki trdijo, da so njihovi izdelki dobri za okolje, torej ne gre verjeti na besedo. Bolje je pogledati celo sliko in videti njihove trditve v celotnem kontekstu.

Kako naj vemo, kaj je res zeleno in kaj ne?

Pri ekološki ponudbi na trgu ne gre nujno za sončne celice, geotermalno ogrevanje ali opremljanje doma z najnovejšimi ali najdražjimi izdelki. Gre za tehniko in izdelke, ki ohranjajo energijo, naravne vire ter reciklirajo, ponovno uporabljajo in zmanjšujejo odpadke, kjer je le mogoče. Zelene prakse izkoriščajo celo vrsto različnih pristopov za čisto in varno prenovo, ki ima pozitiven vpliv na okolje.

A kako naj se nekdo, ki je ekološko ozaveščen in razmišlja o gradnji ali prenovi doma, ubrani pred raznimi goljufi, ki bi radi služili na račun njegove skrbi za okolje? Včasih je treba gledati mimo oznak in se vrniti k osnovnim načelom, ki so del okolju prijaznega pristopa, in niti niso dragi.

Načrtovanje in dizajn

Vsak projekt se začne z dizajnom. Nekatere arhitekturne pristope do bolj zelenega dizajna je mogoče doseči že z malo dodatnimi stroški ali brez njih. Postavitev zgradbe načrtujte tako, da bo lahko izkoriščala moč sonca. Hiša naj bo preplavljena z dnevno svetlobo. Kuhinjo umestite v vzhodni del hiše, kjer je deležna jutranjega sonca, sobe, kjer preživljate veliko časa, pa naj bodo na južni strani hiše, kjer naj bo veliko oken. Tako vam ne bo treba toliko prižigati luči, s čimer boste prihranili tako energijo kot denar.

south_windows.jpg

Pri osnovnem pasivnem solarnem dizajnu je po navadi na južnem delu globlja streha, ki spušča zimsko sonce v notranjost, blokira pa vroče poletno sonce. Nekateri arhitekti v dizajn vključijo tudi navzkrižno prezračevanje, tako da takrat, ko so v toplem vremenu odprta okna in vrata, ni potrebe po prezračevanju. Okolju boste pomagali tudi tako, da izbirate lokalne materiale in storitve, tako da za dostavo niso potrebne dolge razdalje, zaradi česar se porabi manj energije. Če hočete graditi okolju prijazno, lahko torej veliko dosežete že s pravim dizajnom. Izdelki, ki jih kasneje kupite v trgovini, pa so bolj smetana na torti.

Prenova

Prenavljanje zgradbe je že samo po sebi okolju prijazno, saj na splošno ostanemo znotraj ogljikovega odtisa, ki že obstaja. Pri tem pa morajo arhitekti upoštevati tudi, koliko denarja ima naročnik na razpolago. Ko stare izdelke menjate z novimi, naj bo čim več starih recikliranih. Naprave, ki še delujejo, a jih ne potrebujete, lahko podarite, stare omare pa dajte v popravilo. Če že kupite nove naprave, naj bodo energijsko varčne, pri pleskanju pa uporabite barve, ki nimajo veliko hlapnih organskih snovi.

fumimasuda2.jpg

Opremljanje

Tudi dekoracija in oprema sta lahko zeleni, ne glede na to, kakšno barvno shemo izberete. Okolju prijazni kosi so na voljo v različnih slogih in tudi po različnih cenah. Pri oblazinjenem pohištvu vedno več proizvajalcev uporablja materiale iz obnovljivih virov, kot je soja, ki zamenjujejo prejšnje na naftni osnovi. Pri strojenju ekološkega usnja uporabljajo naravna rastlinska barvila, nekateri oblazinjeni kosi pa so izdelani iz stoodstotno recikliranih tkanin iz mikrovlaken, recikliranih kovinskih vzmeti, lepil na vodni osnovi in lesa iz trajnostnih virov.

Vse več potrošnikov želi živeti bolj odgovorno in išče okolju prijazne kose pohištva. Vendar pa je dobro, če se ne zadovoljite le z ekološkim znakom, ampak še sami raziščete, ali proizvajalec res poskuša zmanjšati svoj ogljični odtis in ustvariti okolju bolj prijazen izdelek.