Najprej razmislite o velikosti kopalnice in kam v prostor boste umivalnik postavili. Če opremljate povsem novo kopalnico, pazite, da je okoli umivalnika dovolj prostora, namesto enega pa lahko, če je družina številčnejša, izberite dva manjša. Če menjate stari umivalnik, pazite, da bodo nove vodovodne armature ustrezale instalaciji.

Različni tipi umivalnikov

Katero vrsto umivalnika boste izbrali? Izbirate lahko med umivalniki z integriranim podstavkom za prikrivanje cevi in odtokov, obstajajo pa tako v tradicionalnih kot sodobnih stilih. Druga možnost je, da posežete po umivalnikih, ki jih lahko obesite na steno – ti so še posebno idealni za kompaktne kopalnice, saj ustvarijo občutek večjega prostora. Pod takšen umivalnik dodajte pletene košare za shranjevanje. Tretja možnost so umivalniki v obliki sklede, ki so stilska izbira za modernejše kopalniške prostore. Prepričajte se, da so globoki najmanj 45 centimetrov, tako da ne boste polivali vode po tleh.

bathroom_sink.jpg

Umivalniki, vgrajeni v kopalniški pult, puščajo veliko delovno površino okoli korita za osebno nego. Pod umivalnikom naj bo vgrajena praktična omarica za shranjevanje kopalniških predmetov. Sodoben konzolni umivalnik z nogam pa bodisi pritrdite na steno bodisi postavite na vrh kopalniškega pulta. Pri izboru upoštevajte potrebe vseh uporabnikov, velikost prostora in želeno končno podobo.

Razmislite o materialu

Ne nazadnje razmislite tudi o materialu umivalnika. Keramični so najpogostejši, enostavni za čiščenje in cenovno dostopni. Po drugi strani pa so marmornati in granitni umivalniki oziroma tisti iz naravnega kamna privlačnejši, bolj trpežni ter imajo daljšo življenjsko dobo, vendar so dražji. Steklena korita v obliki sklede vnesejo v kopalnico pridih sodobnega, vendar se rada krušijo ali kako drugače poškodujejo ter jih je težko čistiti.

umivalnik_z_granitnim_pultom.JPG

Nerjaveče jeklo, les in druge možnosti

Čeprav umivalnike iz nerjavečega jekla najdemo največ v kuhinjah, si počasi utirajo pot tudi v kopalnice. So zelo vzdržljivi, dobro prenašajo obremenitve, pričarajo pa industrijski videz. Težava lahko nastopi pri čiščenju jekla in ohranjanju leska, saj sčasoma izgubijo sijaj. Najnovejša in najdražja izbira so leseni umivalniki, ki se osupljivo podajo v kateri koli stil kopalnice. Če hočete ohraniti njihovo prvotno podobo, jih morate redno obnavljati. Umivalniki pa so lahko tudi iz medenine, kamna in kroma.

Več fotografij novodobnih umivalnikov si lahko ogledate v naši fotogaleriji.