Projekt je začel nastajati leta 2003 ob 150-letnici univerze ETH Zürich pod mentorstvom profesorja Andrea Deplazesa. Na univerzi so odprli poseben studio, v katerem so študentje v sodelovanju z interdisciplinarno skupino strokovnjakov štiri semestre razvijali različne modele za novo kočo. Za gradnjo je bil izbran model v obliki kristalne skale, studio Monte Rosa pa se je v nadaljevanju izkazal kot odličen primer povezovanja praktičnih znanj, industrije in visokega izobraževanja pri projektu z konkretnim rezultatom. Različna znanja, povezana z arhitekturo, digitalizacijo, ekologijo, smotrno rabo energije in vode, so se združila v pionirskem projektu.

koca_monterosa_fasada_foto_tonatiuh_ambrosetti.jpg

Dialog med sodobnostjo in tradicijo

Zasnova koče Monte Rosa v kompaktnem stavbnem volumnu združuje parametre krajine, funkcije in najsodobnejše tehnologije. Na potrebe gostov, planincev in izzive topografije so študentje odgovorili s pametnimi rešitvami. Zgradba se blešči v pokrajini s svojim kovinskim ovojem, vendar obenem daje vtis udobnega zavetišča. Les v notranjosti nakazuje zanimiv dialog med modernostjo in tradicijo. Z digitalno vodenimi stroji so pri izdelavi lesene konstrukcije koče preizkusili nove možnosti za praktično uporabo oblikovalskih rešitev v lesni industriji.

Trajnostna koča z majhnim vplivom na okolje

Uporabljeni koncepti trajnostnega načrtovanja vključujejo izbiro pametnih materialov in minimalen vpliv gradnje na okolje. Zaradi izdelave montažnih elementov v delavnicah v dolini je gradnja v visokogorju potekala zelo kratek čas in je kar najmanj obremenjevala naravno okolico. Koča Monte Rosa orje ledino na področju samozadostnosti zgradb, saj 90 odstotkov energijskih potreb pokrijejo fotovoltaične plošče, vgrajene v fasado. Koča se oskrbuje z vodo iz staljenega snega, naprave v zgradbi pa obdelujejo odpadno vodo in odplake ter jih vračajo v ponovno uporabo. Z inteligentnim sistemom nadzora, ki obdeluje vremenske podatke, podatke o obiskovalcih in stanje baterij ter rezervoarjev, je poraba skrčena na minimum.

monterosa_jedilnica_foto_tonaith_ambrosetti.jpg

Projekt je že od začetka deležen velike pozornosti. O njegovem poteku so v času gradnje redno poročali dnevni mediji, predstavljen pa je bil tudi na različnih razstavah, od Expa v Aichiju na Japonskem (2005), na Bienalu Sao Paulo (2007) in na Expu v Šanghaju (2010). Razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je nastala v sodelovanju z veleposlaništvom švicarske konfederacije v Ljubljani. Ob slavnostnem odprtju razstave  v četrtek, 1. marca, ob 19. uri bo projekt predstavil vodja glavne načrtovalske skupine arhitekt Daniel Ladner. Razstavo, ki bo na ogled do 1. aprila, vsak dan od torka do nedelje med 10. in 18. uro, bo odprl veleposlanik Švice v Sloveniji, njegova Ekscelenca Robert Reich.