Sončna elektrarna je varna in dobičkonosna investicija. Njena življenjska doba dosega štirideset let in več, ob sistemu 15-letnih zagotovljenih odkupnih cen, ki ga imamo v Sloveniji, pa lahko marsikomu pomeni zagotovljeno mesečno rento, dodaten vir zaslužka ali varčevanje za prihodnost. Tudi slovenska športnica Petra Majdič se je v želji po varovanju okolja, brezskrbni energetski prihodnosti in rednih finančnih prilivih odločila postaviti 8,1-kilovatno integrirano sončno elektrarno. Preverila je reference in kakovost slovenskih izvajalcev na ključ in izbrala skupino BISOL Group, ki je postavila največ, kar 153 sončnih elektrarn v Sloveniji.

Streha naše najboljše smučarske tekačice z naklonom 28 stopinj in azimutom +55 stopinj je primerna za namestitev sončne elektrarne. Da bi zagotovili ustrezno statiko in omogočili dolgo življenjsko dobo elektrarne, je bilo treba streho najprej prenoviti, del kritine pa so nadomestili fotonapetostni moduli. Tako kot pri namestiti konvencionalne opečnate kritine so krovci obstoječe špirovce na Petrini strehi podeskali in namestili paropropustno folijo. Ta omogoča počasno izparevanje kondenza, ki nastaja v izolaciji, in hkrati ne prepušča vode. Preprečuje vdor vlage nazaj v prostor ali v izolacijo. Na tej sekundarni kritini so naredili 5 centimetrov visok zračni most, ki zagotavlja nemoten in zadosten vstop oziroma izstop zraka. Zračni most je nujen zaradi odvajanja vlage, potrebujejo pa ga tudi fotonapetostni moduli, ki se z nemotenim kroženjem zraka hladijo. Most prepreči, da bi visoke temperature povzročale slabše delovanje modula. Streha je bila tako pripravljena za postavitev sončne elektrarne.

bisol_hiska.jpg

Na les so tehnično podkovani monterji privijačili nosilne kljuke, na katere so namestili fotonapetostne module. Še pred njihovo namestitvijo so položili solarne kable in jih povezali med seboj. Tako kot strešniki se tudi fotonapetostni moduli pri integriranem tipu sončne elektrarne prekrivajo. To prekrivanje je minimalno, in sicer za 2 centimetra. Gre za poseben tip fotonapetostnih modulov znamke Bisol, ki so izjemno iskani na francoskem in italijanskem trgu. Na skrajni levi in desni strani sončne elektrarne ter zgornji vrsti ob slemenu se položi kovinska obloga iz nerjavečih materialov, ki prepreči zatekanje vode, na spodnjem delu elektrarne pa tesnilna obloga, ki poveže module s preostalo kritino. Ob strani je Petrina elektrarna odmaknjena za štiri vrste strešnikov, na slemenu pa za tri. Če investitor želi, je lahko integrirana sončna elektrarna nameščena tudi do skrajnega roba kapi strehe.

Investitorji se najpogosteje odločajo za tip sončne elektrarne, ki je s podkonstrukcijo pritrjena na streho objekta, Petra pa se je odločila za naprednejši, integriran sončni sistem. Ta nadomešča kritino in je še posebej primeren za novogradnje ali obnove streh. Na ostrešje je sončna elektrarna nameščena tako, da ne prepušča vode, fotonapetostni moduli znamke Bisol pa zagotavljajo ustrezno mehansko odpornost. Elektrarna ne zahteva dodatne podkonstrukcije in je v isti ravnini kot preostala kritina. To daje hiši eleganten, moderen videz. Poleg estetskega vidika pa s takšno elektrarno tudi prihranimo, saj se ognemo delu stroška za prenovo strehe. Če je integrirana elektrarna pravilno nameščena, so skrbi glede prepuščanja vode ob močnejših nalivih ali drugih vremenskih nevšečnostih odveč. Moduli slovenske znamke so odporni proti nenadnim podnebnim spremembam, ne poškoduje pa jih niti toča debeline 25 milimetrov, ki pade pravokotno s hitrostjo 83 kilometrov na uro.

Sončne elektrarne resnično postajajo zelene investicije za vsak žep. Večina bank za tovrstne naložbe ponuja ugodne namenske kredite. Navadno je razmerje med lastnimi sredstvi in bančnim kreditom 20 : 80, ročnost pa najmanj dvanajst let. Tisti, ki zmorejo, v sončno elektrarno investirajo izključno lastna sredstva, s čimer se začetni vložek še hitreje povrne. Naložba v mikro sončno elektrarno se povrne v približno osmih do desetih letih. Možnost financiranja so tudi sredstva iz Eko sklada ali različni razpisi pristojnih državnih organov. Pri tovrstnem sofinanciranju pa je treba vedeti, da se zagotovljene odkupne cene znižajo sorazmerno z višino prejetih nepovratnih sredstev.

bisol_pasica.jpg

Cene sončnih elektrarn na ključ so različne in so odvisne od mnogih dejavnikov. Večji kot je fotonapetostni sistem, nižja je cena, saj se z velikostjo povečuje samo strošek dodatnega materiala in komponent, strošek administracije pa ostaja enak. Ceno v največji meri narekujeta kakovost uporabljenih komponent in strokovnost izvedbe. Cene manjših sončnih elektrarn na ključ (od 8 do 17 kW) se gibljejo med 1,9 in 2,3 evra na vat, 8-kilovatna elektrarna tako stane približno 18 tisoč evrov.

Za dolgo življenjsko dobo in visoke energijske izplene sončne elektrarne je bistveno izbrati kakovostne in vzdržljive fotonapetostne module, podkonstrukcijo in druge komponente sončnega sistema. Razlike v kakovosti vplivajo tudi na estetski vidik sončne elektrarne, saj bo vrhunsko postavljen sistem še dolgo krasil vašo streho, ne da bi se začel vidno starati. Izkušena tehnična ekipa je Petri sončno elektrarno postavila, tako da se njej ni bilo treba obremenjevati z administrativnimi ali izvedbenimi postopki. Sama montaža sončne elektrarne je bila končana v treh dneh, bistveno dlje časa pa traja pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj. Tudi ko je elektrarna končana, je administrativna bitka na vrhuncu, saj je treba pridobiti še vse odločbe in pogodbe o prodaji električne energije.

Več o dovoljenjih po postavitvi sončne elektrarne, o nadzoru in vzdrževanju ter ekološkem vplivu sončnih elektrarn si lahko preberete v tretjem članku v naslednji številki priloge Moj dom.