V kolikor želite odgovor prej, nam lahko isto, morda pa tudi kakšno drugo vprašanje pošljete na e-naslov: svetovanje@alpod.si, in odgovorili vam bomo zasebno, tista, ki se bodo ponavljala, pa bomo tudi javno objavili.

Tipična vprašanja, ki si jih zastavljajo stranke:

1. Katere vrste talnih oblog se večinoma polagajo v zasebnih prostorih?
2. Na kakšen način položiti izbrano talno oblogo?
3. Material, potreben za polaganje talne obloge (lepila, podloge, profili itn.)?
4. Kaj moram vedeti pred izbiro talne obloge (trdota, namembnost, površinska obdelava itn.)?
5. Kako ustrezno pripraviti podlago za določen tip talne obloge?
6. Katero talno oblogo lahko položim na toplovodno ogrevan estrih?
7. Ali obstaja talna obloga, ki jo lahko položimo čez obstoječo, staro talno oblogo (star parket, itison, topli pod itn.)?
8. Katera talna obloga je primerna za vgradnjo v vlažne prostore (kopalnico, garažo, vinsko klet itn.)?
9. Kateri parket je primeren tudi za poslovne prostore, lokale, hotele itn.?
10. Ko izberem talno oblogo, kakšna naj bo smer polaganja?
11. Kakšno barvo tal izbrati, da ustrezala barvi sten, stropa ali pohištva?
12. Je možno dobiti tudi parket v barvi, ki jo izberem sam?
13. Želim stopnice iz parketa.
14. Kako vzdrževati talno oblogo, da mi bo dolgo služila?
15. Ali je možno popravilo površine parketa ali celo zamenjava posamezne deske?
16. Kako zaščititi parket okoli kamina, na hodniku itn.?
17. Kateri les je ustrezen za zunanje talne obloge – terase?
18. Vzdrževanje in zaščita zunanjih lesenih talnih oblog.

alpod_276_1.jpg

7. Ali obstaja talna obloga, ki jo lahko položimo čez obstoječo, staro talno oblogo (star parket, itison, topli pod itn.)?

Število adaptacij narašča. Vse več starejših stanovanj se prenavlja in tako pride na vrsto tudi obnova ali celo menjava talne obloge. Večinoma gre za obnovo stare obloge, ki se jo osveži in očisti, ali parketa, ki se ga obrusi in ponovno lakira ali olji. Druga možnost je zamenjava stare obloge.
Poznamo dva postopka zamenjave oblog. Prvi je odstranitev stare obloge. V kolikor je to laminat, je opravilo preprosto. Oblogo razdremo (izolacijo, če je še vedno v redu, lahko ponovno uporabimo) ter očistimo tla, ki so tako pripravljena za ponovno polaganje. V kolikor je obloga lepljena na podlago, jo je treba odstraniti (mnogo bolj zamudno kot odstranjevanje laminata), estrih oziroma tla obrusiti, nastale luknje zakrpati z izravnalno maso in počakati, da se ta osuši do primerne trdnosti (približno 24 ur). Šele nato lahko položimo novo talno oblogo. Bistvena je dobro pripravljena in ravna podlaga.

V kolikor si želimo nova tla z novo talno oblogo, stare pa zaradi izolacije, višine ipd. ne želimo odstraniti, moramo najprej preveriti, v kakšnem stanju ta obloga je. Če je še vedno kompaktna in ne odstopa od podlage, ne bo težav. Če pa stara obloga odstopa ali pa nastajajo mehurčki, potem jo moramo utrditi. Star klasičen parket je treba obrusiti in utrditi z raznimi primerji ali smolami. Če površina ni ravna, je treba čezenj nanesti izravnalno maso in ponovno počakati, da se utrdi. Tako pripravimo primerno podlago za nadaljnje delo.

Ko so tla ustrezno pripravljena, imamo pri izbiri nove obloge proste roke. Najpogosteje se pri polaganju nove obloge čez staro uporablja ali laminat ali troslojni gotovi parket s sistemom spajanja na klik, ki omogoča hitra in preprosto montažo.

alpod_276.jpg

8. Katera talna obloga je primerna za vgradnjo v vlažne prostore (kopalnico, garažo, vinsko klet, itn.)?

Za montažo v kopalnice, savne in druge prostore, v katerih je možno izlitje vode, večinoma polagamo parket, katerega les je termično obdelan, ali pa masivni parket (večinoma tik), ki je položen na enak način kot na jahtah, jadrnicah ipd. Gre za masivne deske tika (položen parket se imenuje teak marine ali nautik teak), kjer se med posameznimi deskami, ki so spojene na pero-utor, naredijo dodatni utori, vanje pa se za preprečitev vode v spojih nanese tekočo gumo, ki se strdi in poskrbi za neprepustnost. Celotno površino se na koncu obrusi in premaže z oljem za parket. Tako dobimo za vodo odbojno površino, za kar se pridobi tudi garancijo. V primeru pravilne izdelave težav ni, je pa cena izdelave in materiala bistveno višja kot pri drugih vrstah parketa.

Poleg parketa ter tudi najpogosteje uporabljene keramike se za tovrstne prostore pogosto uporablja PVC talna obloga, večinoma taka z debelino približno 3 mm. To je treba polno površinsko lepiti na podlago, pred tem pa tla izravnati z izravnalno maso. Kadar obstaja možnost stika talne obloge z vodo se večinoma izdela tudi parna (hidro) zapora. Estrih premažemo s primerjem, s čimer med talno oblogo in estrihom ustvarimo nepropustno plast.

Jani Curl, Alpod