Kako svinec vstopi v telo?

Otroci pa tudi odrasli lahko v usta zanesejo predmete ali roke, na katerih je svinčev prah. Pojedo lahko okruške barve ali zemljo, ki vsebuje svinec. Svinec lahko tudi vdihujejo, še posebno med prenovo starih pobarvanih površin.

Svinec je za otroke še posebno nevaren, ker dojenčki in majhni otroci pogosteje tlačijo predmete v usta. Ker še rastejo, lahko vsrkajo več svinca, poleg tega pa so otroški možgani in živčni sistem bolj občutljivi za uničujoče posledice zastrupitve s svincem.

Simptomi, ki kažejo na zastrupitev s svincem

Če vaš otrok kaže kakršne koli simptome, ki bi lahko kazali na zastrupitev s svincem, pokličite zdravnika. Simptomi, ki kažejo na zastrupitev s svincem, pa so: glavoboli, razdražljivost, bolečine v trebuhu, bruhanje, slabokrvnost, hujšanje, motnje pozornosti, težave z učenjem, upočasnjen razvoj govora in hiperaktivnost.

lead_paint.jpg

Kje vse najdemo svinec?

Starejši ko je vaš dom, večja je verjetnost, da so v njem barve na osnovi svinca. Svinec je lahko tudi v zemlji okoli vaše hiše, na primer zaradi luščenja zunanje barve ali pa uporabe osvinčenega bencina v avtomobilih. Otroci lahko med igro na dvorišču zaužijejo ali vdihujejo svinčeni prah. Umazano prst s čevlji prinesemo tudi v notranjost hiše.

Svinec je lahko tudi v vodovodni napeljavi. Dobavitelja vode povprašajte o testiranju vode. Svinca ne moremo videti, vohati ali okusiti, pa tudi s prekuhavanjem se ga ne moremo znebiti. Če menite, da je v vašem vodovodnem sistemu svinec, za pitje in kuhanje uporabljajte le hladno vodo. Pred pitjem pustite, da voda iz pipe teče 15 do 30 sekund, še zlasti, če je pred tem več ur niste odprli.

Če v službi delate s svincem, ga lahko nehote prinesete domov na svojih rokah ali oblačilih. Zato se pred odhodom domov vedno preoblecite in oprhjajte. Službena oblačila perite ločeno od drugih oblačil.

Nevarne so lahko tudi stare pobarvane igrače ali pohištvo. Otroci jih lahko grizejo in skupaj z barvo zaužijejo še svinec. Tudi nekatere posode za hrano in pijačo, na primer svinčeni kristali, glazirana keramika ali porcelan, lahko vsebujejo svinec, ki prehaja v hrano. Svinec je lahko tudi v zraku zaradi industrijskega onesnaževanja.

Kako se zaščititi pred svincem?

Če imate stanovanje v najemu in se v njem lušči barva, o tem obvestite najemodajalca. Ostružke barve takoj počistite. Tedensko čistite tla, okenske okvirje, okenske police in druge površine. Pri tem si pomagajte s krpo, gobico ali papirnato brisačo, toplo vodo in običajnim čistilom ali pa takšnim, ki je namenjeno posebej za svinec. Po čiščenju umazanih ali prašnih površin dobro operite gobico ali krpo.

istock_000004733311small.jpg

Otrokom pogosto umijte roke, še zlasti pred jedjo ali preden gredo spat. Tudi mesta, kjer se otroci igrajo, naj bodo čista. Redno pomivajte tudi stekleničke, dude, igrače in plišaste živali. Pazite, da otroci ne bodo grizli pobarvanih površin. Za otroke ne uporabljajte starinskega pobarvanega pohištva, na primer zibelke, in ne dajajte jim starinskih pobarvanih igrač.

Preden vstopite v hišo, si sezujte ali očistite čevlje, da ne boste v dom vnesli svinca z zemljo. Otroci naj jedo zdravo hrano, saj bodo tako vsrkali manj svinca. Če prenavljate dom, naj bodo majhni otroci in nosečnice ta čas nekje drugje, da ne bodo vdihovali svinčenega prahu.