Petčlanska mednarodna žirija je glavno nagrado podelila južnoafriškemu arhitektu Petru Richardu kot zmagovalcu v kategoriji »posebne rešitve z opeko« za projekt centra Mapungubwe v Južni Afriki. V kategoriji »nestanovanjskih stavb« je zmagal škotski arhitekturni biro NORD s projektom inovativne električne postaje za olimpijske igre 2012 v Londonu. Arhitekt Bart Lens pa je žirijo prepričal s projektom v kategoriji »družinske hiše«, ki ga je poimenoval Zajčja luknja (The Rabbit Hole). Portugalska arhitekta in brata Francisco ter Manuel Aires Mateus sta prejela nagrado v kategoriji »stanovanjskih stavb« za projekt doma za starejše občane v Alcácer do Sal. V zadnji kategoriji »preobrazba« pa je nagrado dobil arhitekt iz Slovaške Pavol Paňák za projekt skrivalnica iz opeke.

Inovativna in vsestranska uporaba opeke v arhitekturi

Brick Award, ki poteka vsako drugo leto in ga organizira največji proizvajalec opeke na svetu Wienerberger, prepoznava posebno uspešne primere moderne opečne arhitekture. Nagrada je podeljena skupaj z 27.000 evri denarne nagrade. "Z Wienerberger Brick Award želimo poudariti inovativnost in vsestranskost uporabe opeke v današnji moderni arhitekturi," je povedal izvršni direktor Wienerberger Heimo Scheuch. "Vsi projekti žarijo prefinjenost, s katero so arhitekti pokazali prelivanje opečne zgradbe z lokalnim okoljem, kar se odraža tudi pri izbiri materialov." Mednarodni arhitekturni kritiki in arhitekturni novinarji so nominirali več kot sto izjemnih stavb, ki so bile zgrajene iz glinenih izdelkov. Skupaj 50 projektov iz 28 držav se je uvrstilo v ožji izbor, končna odločitev pa je bila na strani mednarodne žirije arhitektov: Plamen Bratkov (Bolgarija), Rudolf Finsterwalder (Nemčija), Hrvoje Hrabak (Hrvaška), John Foldbjerg Lassen (Danska) in Zhang Lei (Kitajska).

Predstavitev zmagovalnih projektov

mapungubwe_center.jpg

Center Mapungubwe: filozofija lokacije

Glavni zmagovalec in zmagovalec v kategoriji »posebne rešitve z opeko« je Južnoafričan Peter Rich skupaj z Michaelom Ramageom in Johnom Ochsendorferjem za Mapungubwe - interpretacijski center v Južni Afriki. Za arhitekta je bil glavni cilj, da ustvari prostor, v katerem so razstavljene arheološke najdbe v pristnem okolju narodnega parka. Pokrajina Mapungubwe je na Unescovem seznamu svetovne dediščine od leta 2003. Center za informacije reinterpretira starodavne tehnike obokov in uporablja najbolj sofisticirane ter strokovno utemeljene gradbene metode. V sodelovanju z univerzo v Cambridgeu in inštitutom za tehnologijo v Massachusettsu je arhitekt analiziral sredozemske jaške kot osnovo za projekt. "Low-tech in hi-tech ravnotežje, skupaj s sklicevanjem na izredno lokalno pokrajino, ustvarja arhitekturo z univerzalno in brezčasno dimenzijo," je povedal član žirije Hrvoje Hrabak.

Prek svojih arhitekturnih aktivnosti je Peter Rich obširno raziskal naselja plemen Ndebele, Bantwane in Tswana: "Pogledal sem v njihove sobe in ustvariti nekaj s filozofijo, ki je zakoreninjena v smislu lokacije." Peter Rich je arhitekt, ki v svoje projekte s posebno pozornostjo vključuje lokalno prebivalstvo. Za gradnjo novega kompleksa, ki je v glavnem sestavljen iz obokanih paviljonov različnih velikosti, se je arhitekt odločil za uporabo ročno izdelane opeke in ploščic, ki so jih naredili lokalni delavci iz gline, cementa in vode.

olimpijska_elektricna_postaja.jpg

Olimpijska električna postaja: popolna fasada iz opeke

Škotski arhitekturni biro NORD je zmagovalec v kategoriji »nestanovanjskih stavb« s projektom inovativne električne postaje za olimpijske igre leta 2012 v olimpijskem parku v vzhodnem delu Londona. Arhitektov pristop so bile čiste geometrijske rešitve z bogato opečno teksturo, ki je narejena iz črnih opečnih zidakov. Opaziti je močan kontrast med trdno opečno fasado v spodnjem delu in lažjo zračno fasado na vrhu postaje. Žirija meni, da je to zelo uspešen projekt zaradi svoje zelo jasne ideje in odlične izvedbe fasade iz opeke, je povedal član žirije Zhang Lei. Arhitekt Alan Pert: "Monolitna načrtna preprostost se razlikuje od spektakularne oblike, ki karakterizira športne objekte."

Dom za ostarele Alcácer do Sal

Arhitekta iz Lizbone Francisco in Manuel Aires Mateus sta zmagala v kategoriji "stanovanjski objekti" z domom za ostarale Alcácer do Sal. Ustvarila sta življenjski prostor, ki je funkcionalen in udoben, obenem pa tudi izpolnjuje potrebe skupnosti. "Naš cilj je bil zagotoviti prebivalcem uravnotežen odnos med življenjem v skupnosti starejših ljudi, ki potrebujejo nego in spoštljivo varovanje zasebnosti," sta dejala arhitekta. Zasnova je predvidela notranje prostore, katerih končno uporabo lahko določijo uporabniki sami. Član žirije Rudolf Finsterwalder: "Arhitektura je pojmovana kot skulptura in tako stoji v tradiciji obeh portugalskih velikih mojstrov: Alvara Size in Eduarda de Souto Moura. Dvoslojne stene so ometane na zunanji strani in končane z belo svetlikajočo barvo, ki poudarja arhitekturni značaj."

rabbit_hole.jpg

Rabbit Hole: opeka daje enotnost od tal do strehe

V kategoriji »družinskih hiš« je arhitekt Bart Lens navdušil žirijo s svojim projektom v kraju Gaasbeek v Belgiji, ki ga je poimenoval Zajčja luknja (The Rabbit Hole). Projekt je vključeval prenovo na pol propadle domačije iz opeke v stanovanjski objekt in veterinarsko postajo. Zgrajen je bil vmesni prostor iz opeke, ki povezuje obe zgradbi. Glavni izziv je bil prilagoditi staro kmetijo, da bi se spopadala z današnjimi stanovanjskimi zahtevami, ne da bi bil uničen podeželski značaj zgradbe. Bart Lens: "Opeka se ne uporablja le kot gradbeni material, temveč tudi kot koncept, ki ojača obstoječo strukturo. To je element, ki je vez med preteklostjo in sedanjostjo. To, kar je pritegnilo pozornost žirije, je bilo oblikovanje vmesnega prostora. Je namreč res navdihujoče, ko opazovalec stoji na pločniku in gleda skozi ta na novo ustvarjen prehod, kjer pa ne more videti, kaj se dogaja na drugi strani in se mora prepustiti, da ga vodi luč," pravi Plamen Bratkov.

Od peči za opeko do arhitekturnega studia

V kategoriji "preobrazba" je žirija izbrala vikend studio arhitekta Pavola Paňáka iz Slovaške. V desetih letih ga je večinoma prenovil sam in preoblikoval nekdanjo peč iz opeke v Čachticah ob vznožju Karpatov v osebno arhitekturno skrivalnico iz opeke. Član žirije John Foldbjerg Lassen: "Stavba je zanimiva zato, ker izraža toliko čustev - na način, kako ustvarja prostor in kako se združi z naravnim okoljem." Osnovni prostor v studiu je določen s prvotno pečjo za žganje opeke. V prepričanju, da arhitektura zahteva red, tradicijo in razvoj, je to studio, ki temelji na skoraj popolnem pravilu kartezijanske geometrije." "Studio je poklon tradiciji, kontinuiteti, kraju in opekarni. Žganje opeke je še posebno zahtevna naloga, ki zahteva koncentracijo, potrpljenje in spretnost, " opisuje svoj pristop k projektu arhitekt Pavol Paňák.

pristava8.jpg

Nominacija iz Slovenije: grajska pristava Ormož

Objekt ohranja arhitekturno zasnovo grajske pristave, obenem pa ga s sodobno likovno in tehnološko obdelavo umešča v sodobni čas. Tudi materiala, kot sta opeka in peščenjak, uporabljena za sodobne intervencije, imata korenine daleč v zgodovini. Grobe nenatančne oblike in polaganje opeke v majhne odprtine ustvarjajo presenetljive svetlobne podobe. Svetloba se odbija, razpršuje, sipa, blešči in pleše, medtem ko zastira zunanjo svetlobo, tako da ne moti dejavnosti v prostoru.

Knjiga Brick '12

Podrobnosti o nagrajenih in nominiranih projektih je mogoče najti v dvojezični knjigi "Brick'12", ki jo je izdala založba Callwey kot dodatek k nagradi Brick Wienerberger Award. Drugi del knjige z 240 stranmi vključuje novo revijo Brick+, v katerem lahko bralci izvejo, kam gre top arhitekt David Chipperfield na počitnice, zakaj je literarni Nobelov nagrajenec Elfriede Jelinek nor na oblikovalca keramike Kurta Ohnsorga in kako je nova generacija arhitektov po vsej Evropi odkrila strast za gradnjo z opeko. Knjiga "Brick '12" je na voljo v nemških knjigarnah, v spletni trgovini Callwey ali pri večjih spletnih trgovcih.

Več informacij o Brick Award 2012 najdete na http://www.wienerberger.com/brick-award, videovsebine o zmagovalnih projektih pa na: http://www.youtube.com/user/WienerbergerOfficial.