Vedno imejte v mislih, da boste imeli največ koristi, če poskrbite za preventivno reševanje težav, ki so posledice dežja, snega, močnih vetrov in drugih vremenskih vplivov. Pomlad in jesen sta na primer idealni obdobji, da opravite vsaj del tovrstnih opravil. V tem času lahko odstranite umazanijo in listje iz žlebov in na žlebove namestite vodna varovala, s katerimi preprečite zlitje umazanije in drugih ostankov v žleb.

Drugi preventivni ukrepi

Spomladi obrežite drevesa in grmovnice ter jim odstranite mrtve veje, saj s tem preprečite, da bi se med nevihto zlomile in poškodovale streho hiše ali celo njene temelje. Razmislite o tem, katera drevesa potrebujejo rezanje. Ko se vreme izboljša, preglejte streho, če so v njej razpoke in luknje. Po možnosti namestite dodatno izolacijo na podstrešje in v kletne prostore, popravite poškodovane strešnike, preverite pa tudi morebitno puščanje vodovodnih cevi.

roof_repair.jpg

Živali lahko povzročijo veliko škodo

Upoštevajte, da lahko živali povzročijo veliko škode na vašem domu. Ptice, veverice in druge živalce z gnezdi in iztrebki zlahka poškodujejo ostrešje, ki bo postalo prepustno in dovzetnejše za vremenske vplive. Veverice lahko naredijo luknje praktično kamor koli, tudi v stene, zato morate škodo pravočasno popraviti, da dež stanja ne bo še poslabšal. Ko vam vreme dopušča, namestite mehansko zaščito proti pticam iz žice, ki jo dodate na robove streh, oken, nadstreškov ali balkonov.

gutter_bird_spikes.jpg

Pomislite na trenutni letni čas

Da bo vaš dom nepropusten za vodo, morate ves staljeni sneg preusmeriti stran od temeljev objekta. Sneg redno čistite in držite stran od oken, vrat, zidov, dovoza in prehodnih poti pa tudi stran od zračnikov. Redno preverjajte delovanje žlebov, da po potrebi ostranite oviro in izboljšate pretok. Če žlebov ne čistite dovolj pogosto, bodo v njih nastale ledene sveče, ki preprečijo odtekanje vode – to pa ima za posledico zamakanje ostrešja z deževnico.

V času deževja ali snega zagotovite, da je streha povsem nepoškodovana in brezhibna, tako da voda ne more prodreti v notranjost domovanja in povzročiti gnitja oziroma propadanja strešne konstrukcije. Strešniki naj bodo ustrezno pritrjeni, nad streho pa ne sme viseti nobena drevesna veja.