Z drobnimi koraki do velikih sprememb

Lahko se odločite, da boste spremenili majhne navade, ki na vaš življenjski slog ne bodo imele skoraj nobenega vpliva, boste pa s temi drobnimi koraki tudi sami vsaj malo pripomogli k bolj "zelenemu" svetu. Včasih je za naše udobje čisto vseeno, ali naredimo nekaj, kar je za okolje bolj ali pa manj prijazno. Zakaj se torej ne bi odločili za prvo?

Voda

Namesto tople vode si natočite hladno, tako da ne bo treba porabiti goriva za ogrevanje. Zaprite vodo med prhanjem, ko se milite ali si šamponirate lase, vodo zaprite tudi med ščetkanjem zob.

shampoo_shower.jpg

Odpadki

Zavrnite novo vrečko v trgovini in kupljene stvari odnesite v vrečki ali torbi, ki jo imate (vedno) s seboj.

Namesto da bi kupovali vedno nove plastenke vode ali porabljali plastične kozarčke, si raje kupite trajno steklenico za vodo, ki jo nosite s seboj.

Na bankomatu, banki, bencinski črpalki ali kje drugje ne vzemite papirnatega potrdila, če ni potrebno, saj bo tako manj nepotrebnih odpadkov.

Kupujte od lokalnih kmetov, kupljena živila pa nosite v platneni torbi, namesto da bi sprejeli plastično vrečko.

Če se vam kaj polije po kuhinjskih tleh, lužo namesto s papirnatimi brisačami obrišite s krpo, ki jo lahko operete v pralnem stroju.

550ml_pc_sports_water_bottle_y_2.jpg

Za čiščenje uporabljajte sodo bikarbono in vodo ali pa pršilo napolnite s tretjino kisa in dvema tretjinama vode ter kapljico čistila. Tako boste porabili manj strupenih kemikalij pa tudi manj embalaže.

Da vam ne bo treba odtokov čistiti z jedkimi kemikalijami, lase že sproti in redno odstranjujte. Pri odstranjevanju las si lahko pomagate z žico, ki jo na koncu zvijete v kavelj.

Namesto za meso se odločite za veganske obroke in prigrizke, saj zaradi masovne živinoreje nastaja veliko toplogrednih plinov.

Energija

Vrat hladilnika in zamrzovalnika ne puščajte po nepotrebnem odprtih, tudi če se med iskanjem hrane zapletete v pogovor. Tako bo notranja temperatura hladilnika ostala nizka in ne bo porabljal elektrike, da se temperatura vrne na prvotno raven.

Opravke, za katere potrebujete prevoz, združite. Da boste porabili manj bencina, se peljite skupaj s prijatelji, če ste namenjeni v isto smer. Namesto da bi avto za več kot deset sekund pustili v prostem teku, ga raje ugasnite.

Manjše količine hrane specite ali segrejte v manjšem opekaču, če zaradi velikosti ne potrebujete večje pečice. Ko greste od doma, znižajte na termostatu nastavljeno temperaturo v prostoru in ugasnite luči.

Včasih nimamo izbire in lahko kljub trudu proizvajamo odpadke ali onesnažujemo okolje. Vendar pa lahko takrat, ko imamo izbiro in se zavestno odločimo, kako bomo ravnali, že z malo truda spremenimo svet.