Med prednostnimi nalogami pri načrtovanju “zelenih” ambientov je skrb za kakovost zraka v zaprtih prostorih, učinkovitost tehnik osvetlitve in alternativnih možnosti klasičnih energijskih virov. Predstavljamo vam najboljše elemente notranje opreme, ki pomagajo ohraniti naš planet.

Naravni lateks

Še posebno v Ameriki postajajo vedno bolj priljubljene vzmetnice iz naravnega lateksa, ki so v osnovi izdelane iz mleka drevesa kavčukovca. Vzmetnica je izredno elastična, prožna in popolnoma naravna, saj je narejena popolnoma iz obnovljivih virov. Je biološko razgradljiva, zdrži pa lahko tudi petnajst let. Spanje na takšni vzmetnici je neverjetno udobno, med drugim tudi zato, ker celo površino ležišča prekrivata organski bombaž in volna.

vzmetnica_iz_naravnega_lateksa.jpg

"Zelena" postelja

Oblikovalec Arthur Xin je zasnoval posteljo z imenom Ecotypic Bed (Ekotipska postelja), ki vam nudi vse, o čemer ste kdaj koli sanjali. Najboljša lastnost te okolju prijazne postelje je, da lahko na njej raste vaša priljubljena vinska trta. Deluje na kinetično energijo, shranjeno v bateriji pod posteljo − kinetična energija se namreč proizvaja, ko nekdo leži na ležišču in ob vsaki telesni dejavnosti v postelji. Na okvir so pritrjena LED-svetila, ki delujejo na obnovljivo kinetično energijo. V posteljo sta vključena tudi sistem za predvajanje glasbe ter prostor za shranjevanje in gojenje rastlinskih semen ali sadik, ki nato rastejo v okvirjih.

eb_canopi_1.jpg

Postelja z baldahinom

Evening Breeze (Večerni vetrič), kot se imenuje ta postelja z baldahinom (na sliki zgoraj), uporabniku nudi udoben spanec pri najustreznejši temperaturi. V posteljo je namreč vključen prezračevalni sistem; da bi bilo spanje še prijetnejše, sistem omogoča kroženje zraka okoli postelje, v procesu klimatizacije pa se shrani tudi nabrana energija. Tehnologija in nastavljanje temperature delujeta na daljinsko upravljanje.

victor_m_aleman_eco_prha.jpg

Ekološka prha

Mehiški industrijski oblikovalec Victor M. Aleman je dizajniral ekološko prho, ki za delovanje izkorišča moč poganjanja pedal in tako vključuje preprosto telovadbo v vsakodnevno prhanje. Na dnu prhe je prostor za shranjevanje vode: ko uporabnik stoji na podstavku iz lesenih kock, voda prisiljeno odteče navzgor do rezervoarja nad glavo. Lesene kocke se premikajo – spuščajo in dvigujejo – ob vsakem premiku pa se iz naprave prikaže štrleča kovinska palica v obliki cilindra, ki uporabniku omogoča varno spremembo položaja in prestop na druge kocke. Prhanje je tako podobno plesu. Električna energija, proizvedena s turbino, ki jo poganja navzgor otekajoča voda, v bistvu segreva vodo za prhanje.

shower_brake.jpg

"Zavora prhe"

Da bi izboljšala varčevanje z vodo, sta oblikovalca Dae Hyun Kim in Sang-in Lee kreirala kopalniški dodatek z imenom Shower Brake (Zavora prhe), ki uporablja vizualne povratne informacije za učinkovitejše varčevanje z vodo. Vodni regulator se pravzaprav napolni z določeno količino vode, ki še zadošča za prho. Ko se določena kvota vode izčrpava oziroma jo porabljate za umivanje, lahko to tudi vidite, saj se nivo vode spušča s stalno hitrostjo čedalje nižje. Tako točno veste, koliko vode porabite v določenem številu minut. Čas prhanja je sorazmeren s količino porabljene vode. Uporabite lahko različne gumbe za nadzor nad količino vode, tlakom vode in njeno temperaturo.