Čeprav se morda sliši preprosto, pa je v resnici treba upoštevati kar nekaj vrtnarskih nasvetov, če želite spomladi ustvariti bujen cvetlični vrt, ki vas bo razveseljeval celo sezono, ne le prve tri pomladne mesece.

Prava rastlina na pravo mesto

Prepogosto nas zavede želja, da najlepše cvetočo cvetlico posadimo na sredino vrta, balkona ali terase, kjer pa so lahko pogoji za njeno rast neugodni. Velikokrat se namreč zgodi, da se zaradi tega rastlina posuši ali umre. Uspešnejši boste, če veste, katere vrste rastlin so primerne za rast v razmerah, ki vladajo na vašem vrtu. Vedeti morate, koliko sonca, vode in kakšna tla potrebujejo posamezne rastline; poleg tega pa se pred nakupom prepričajte, da prenesejo toploto ali hlad v vašem okolju.

aga_summer_skies_j194.jpg

Razmišljajte vnaprej. Pomanjkanje dežja v vročih mesecih lahko rastline uniči, zato zasadite le tiste vrste, ki zmorejo preživeti sušo oziroma vremenske pogoje na območju, kjer živite, na primer afriške lilije. Ta cvetlica z modrimi cvetovi bo hkrati tudi odganjala divjad in je kot nalašč za množično zasaditev in okrasitev krajine.

Več vrst rastlin, ki cvetijo v različnih obdobjih

Pri načrtovanju spomladanske zasaditve upoštevajte tudi, da ne kupite rastlin, ki se razcvetijo ob istem času. Namesto tega se odločite za sorte cvetlic, ki vzcvetijo spomladi, poleti in jeseni, da je vrt privlačen čez vse leto. Za osnovo vrta izberite dolgo cvetoče rastline, ki vam bodo služile kot hrbtenica oblikovanja vrta.

cvetlicni_vrt.JPG

Ustvarite dramo z listjem

Ne pozabite, kako zanimivi znajo biti listi rastlin, saj imajo številne sorte različno obarvane in okrašene liste, ki se še posebno lepo podajo v majhne vrtove in posode. Pomembne za oblikovanje krajine so denimo rastline z globoko vijoličnimi listi.

Vrt naj bo prijazen do narave

Priskrbite si rastline, ki bodo privabile metulje in ptice. Te živali bodo namreč pika na i bujno cvetočemu vrtu, saj bodo vanj vnesle dodatno življenje in razgibanost. V krajino posadite od tri do pet grmičkov vijolične sivke, ki jih lahko umestite tudi v viseče košare ali cvetlična korita.