V sodobno opremljenih domovih je uporaba stekla skoraj obvezna. Zaradi prozornosti, številnih možnostih obdelave in oblikovanja je steklo idealen material za urejanje tako stanovanjskih kot poslovnih prostorov. Z različnimi procesi obdelave stekla proizvajalci izboljšajo njegove lastnosti, zaradi česar je izdelek običajno težje razbiti.

Stekleno pohištvo in pregradne stene

Iz stekla so lahko različni prostorski elementi elegantnih linij, ki se najlepše podajo zraven drugih materialov (les, kamen in kovina), saj postanejo dominanten detajl v prostoru. Poleg estetske vrednosti je steklo odličen material za učinke, s katerimi prostor vizualno povečate in posvetlite. S pravilno uporabo steklenih elementov lahko popravite nekatere pomanjkljivosti prostora ter poudarite njegove prednosti.

steklo_kot_dizajnerski_element_doma_2.jpg

Ker steklo ne obremeni prostora, ampak ga razbremeni, je še posebno praktično za majhne prostore, ki so pogosto videti preobremenjeni. V sobo lahko umestite steklene klubske, stranske ali jedilne mize, omare, police in nekatere druge kose pohištva, s katerimi ji boste dodali povsem novo dimenzijo. Za razdelitev prostora na dva dela uporabite steklene pregradne stene, ki so lahko bodisi čisto prozorne bodisi motne, obarvane ali okrašene s stilskimi nalepkami.

Dekorativni elementi prostora

Umetniško okrašeno steklo interjer naredi atraktivnejši: takšno steklo je lahko samostojen okras ali pa integrirano v druge elemente notranje opreme, na primer pohištvo, stopniščne ograje, stopnice... Poseben učinek boste pričarali tudi s steklenimi talnimi in stenskimi oblogami. Steklo, ki je v prostor vgrajeno na ta način, ima izboljšano čvrstost in prenese večje obremenitve in udarce. Še posebno atraktivna so steklena stopnišča, saj postanejo osrednji dekorativni element prostora. Stopnišče umestite v dnevno sobo, kjer bo postalo prevladujoč element.

steklo_kot_dizajnerski_element_doma.jpg

Stilsko podobo sodobno opremljenega doma dopolnite s steklenimi podrobnosti. Odločite se lahko denimo za steklene svetilke, ki igrivo odsevajo svetlobo po vsem prostoru, steklene vaze, posodo ter kuhinjske in kopalniške pulte, vse skupaj pa poživite s stilsko uokvirjenimi ogledali.

Več primerov, kako v dizajn notranje opreme vključiti steklene elemente, pa si oglejte v fotogaleriji.