Udobje je lahko tako fizično kot čustveno. Ko se enkrat zavemo, kako pomembno je – še posebno v tem letnem času – lahko svoj dom spremenimo v pravo zatočišče.

Pri fizičnem udobju je pomembno, kako nam ustreza pohištvo. ''Ni vsak kos pohištva primeren za vsak tip človeka,'' pravi pisatelj Gale Steves. Velikost oziroma višina človeka je lahko čisto drugačna kot dimenzije stola ali kavča. Če želite imeti udoben dom, si boste morali vzeti kar nekaj časa za nakupovanje opreme. Prepričajte se na primer, da sedež ni predolg ali da vrh počivalnika ne sega do sredine vratu namesto do glave, če ste višje postave. Če vam ne ustreza oblika stola, je včasih za večje udobje potrebna le blazina.

spalnica_udobna.jpg

Soba za sprostitev

Fizično vlogo ima tudi postavitev pohištva v sobi. Nikomur ni na primer prijetno, če se spotika čez mizo ali stiska med stoli, da bi prišel do kavča ali pa ne doseže stikala svetilke. Oblikovalka Laura Nicloy svetuje, da med večjim kosom, kot je zofa, in klubsko mizico pred njo pustite dovolj prostora. Prostor, kjer poteka ''glavni promet'', naj bo odprt in pospravljen. Včasih je za udobje dovolj, da so v jedilnici oblazinjeni stoli, na katerih boste želeli posedeti še po obroku.

Čustveno udobje je precej bolj kompleksno. Zajema tudi to, kako se odzivamo na svoje okolje. Prijetno se počutimo v različno urejenih sobah. Nekaterim so na primer všeč temen les in bogate barve, ki jim dajo občutek, kot da so v knjižnici. Enak slog pa komu drugemu ne bo ustrezal. Najlažje boste dosegli udobje, če bo vaš življenjski prostor odražal vaš okus in slog.

Katere so vaše idealne barve? Dopolnite jih z elementi in dodatki, ki vam nekaj pomenijo, ter vse skupaj vključite v zasnovo sobe. Da se boste v sobi počutili udobno, mora biti napolnjena s stvarmi, ki jih imate radi, in s pohištvom, ki vam nudi sprostitev. Drugače povedano – dragocen starinski stol, zaradi katerega ste živčni vsakič, ko se ga nekdo dotakne, ne pripomore k udobju v sobi. Udobje namreč pomeni, da ste sproščeni in brez skrbi.

3232915724_9d774fb329.jpg

Barve udobja

Barve so nekaj zelo osebnega. Skoraj vsakdo ima svojo najljubšo barvo. Če jo uporabite v dizajnu sobe, boste že zaradi tega srečnejši, ko vstopite vanjo. Mehke, matirane barve pričarajo umirjenost, svetle pa ustvarijo energično vzdušje. Najbolje je, če kombinirate oboje – umirjene na primer na stenah, tleh in večjih elementih, živahnejše pa le kot poudarek.

Občutek udobja pričarajo tudi naravni ali rustikalni materiali, na primer preproga iz jute, leseni dodatki na mizi ali vonj zemlje v zraku. Za pohištvo lahko na primer uporabite naravne sive ali rjave odtenke. Čokoladno rjava barva deluje toplo in pomirjujoče. Večina ljudi se bolj udobno počuti v sobi s toplimi kot pa hladnimi barvami.

Primerna razsvetljava

Tudi razsvetljava lahko vpliva na naša čustva. Če kupujete varčne fluorescentne sijalke, izberite takšne, ki oddajajo toplejšo svetlobo in ne hladno modre. Pomembna je tudi stopnja osvetlitve v sobi. Regulacijska stikala so dober način, da dosežete svetlobo, kakršno potrebujete.

Večina se udobno počuti v sobi s toplimi barvami na stenah, mehkimi tkaninami na pohištvu in kombinacijo najljubših umetniških del in fotografij. To je tudi ključ do udobne sobe – v njej želite preživljati čas, ne glede na to, ali ste v družbi družine ali gostov ali pa sami in prebirate knjigo. Tudi gostje, ki jih povabite, se bodo v takšni sobi sprostili in želeli ostati.

ambient_lighting22.jpg

Nekaj nasvetov za več udobja v sobi

Pospravite vse površine in si oglejte prazno sobo, da vidite njeno strukturo. V drugih sobah poiščite predmete, ki vam veliko pomenijo, vendar pa jih nihče ne vidi. Lahko ustvarite različne teme – v skupine razvrstite na primer stvari, ki ste jih nabrali na potovanjih, ali pa tiste, ki so jih ustvarili vaši otroci. Kombinirate lahko različne sloge opreme in dodatkov, vendar pa naj bo barvna shema enotna. Poudarite dodatke z drugimi barvami in elementi. Prestavljajte pohištvo in eksperimentirajte, da vidite opremo še v drugi perspektivi.