Palača Ludvika XIV v Versaillesu  je najboljši primer klasičnega baročnega stila, katerega značilnost so okrašeno pohištvo, kristalni lestenci, pozlačeni dodatki, luksuzne tkanine in teatralna končna podoba. Združevanje baroka in modernizma je še posebno priljubljena izbira za tiste, ki imajo radi razkošje klasičnega baroka, vendar v bolj umirjenem in nevtralnem sodobnem stilu.

Mešanica pretiravanja in enostavnosti

Združite dva povsem nasprotujoča si sveta – starega in novega. Izberite veličastno posteljo z visokim vzglavjem v sodobnem slogu, ki ga prekrijte z luksuzno tkanino, okrašeno z baročnimi vzorci in sodobnimi barvami. Spalnico ali dnevno sobo je moč dekorirati tudi drugače: v prostor lahko dodate elegantno ogledalo večjih dimenzij z zlato okrašenim okvirjem, sijoče kovinske tapete z damastnimi vzorci in obsežne draperije, izdelane iz žameta in tafta.

moderni_barok.jpg

Kombinirajte ekstravagantne klasične in gladko teksturirane elemente. Če je vaš dom opremljen s funkcionalnim sodobnim pohištvom, ga z nekaj spremembami okrasite v bolj baročnem stilu. Jedilna miza iz akrilnega stekla je morda videti preveč moderna, zato ji zamenjajte noge z ukrivljenimi oziroma lepo izrezljanimi. Uporabite tudi težke tkanine z baročnimi vzorci, s katerimi oblazinite stole ali naredite pregrinjala za drugo sedežno pohištvo.

Baročni elementi v modernem prostoru

V izbrano sobo dodajte zelo velik in bogato okrašen lestenec iz niklja, saj boste tako najlažje pričarali pridih sodobnega baročnega stila. Druga svetila, na primer trendovske talne svetilke, okrasite s svetlečo tkanino. Pazite pa tudi na to, da se bo podoba talnih in namiznih svetilk ujemala. Namesto baročnih barv lahko izberete tudi čisto moderne odtenke.

baroque_and_minimalism_in_the_living_room7.jpg

Na stene večje sobe ali hodnika pritrdite moderno umetnino z načičkano okrašenim okvirjem, ki pooseblja baročni slog. Še bolje pa je, če si omislite visoko ogledalo z zlatim okvirjem, ki zavzema čim večji del stene. V dnevno sobo na vidno mesto (nad kamin, na izpostavljeno polico) razstavite srebrne in zlato pobarvane okraske ter med drugim impresiven svečnik. Sodobni baročni stil lahko hitro zamenjamo z neoklasičnim slogom ali hollywoodskim stilom, zato bodite še posebno natančni pri iskanju navdiha za dekoriranje.