Varnostna oprema

Ni se vam treba obleči kot gradbeni delavec na gradbišču, vseeno pa poskrbite za svojo zaščito. Če denimo obrezujete živo mejo ali žagate les, si nadenite zaščitna očala in rokavice. Čelada je obvezna pri vsakem delu, pri katerem bi vam lahko kaj padlo na glavo. Če kolebate med tem, ali si jo nadeti ali ne, nikar – varnost naj ima vedno prednost. Če obstaja možnost, da vam kaj pade na noge, obujte delavske čevlje z jekleno kapico. Nikoli se ne lotite dela v sandalih ali natikačih.

img_1399.jpg

Ročno orodje

Največja napaka je, če orodje uporabljamo za namen, za katerega ni bilo narejeno. Izvijač ni dleto ali lomilka. Če potrebujete lomilko, uporabite lomilko. Klešče niso kladivo, ravno tako ne opeka. Svoje orodje občasno preglejte in preverite, ali so ročaji trdno povezani z orodjem in niso poškodovani.

Orodje na pogon

Vedno preverite, če vaše orodje na baterijski, bencinski ali električni pogon dela tako, kot mora. Če z njim ne znate ravnati, preberite navodila. Pri orodjih na električni pogon vedno dobro preglejte kabel. Če je ta poškodovan, orodja ne uporabljajte. Ob delu z žago prste držite stran od rezil, pozanimajte se tudi (če ne veste), kaj je pod površino, ki jo režete. Pri vrtanju v zid ali v površino, pri kateri ne vidite drugega konca, se pozanimajte, kaj je v njej. Vse radovedneže, še posebno otroke, držite na ustrezni varnostni razdalji. Če zapustite delovno območje, orodje ugasnite oziroma ga iztaknite iz vtičnice.

tools_5.jpg

Nastavke za orodje dobro pritrdite v za to namenjeno mesto, da se med delom slučajno ne bi iztaknili. Če postanejo topi, jih zamenjajte. Topa rezila se lahko zataknejo in poškodujejo vas ali površino, ki jo obdelujete. Kadar delate z orodji na pogon, ne nosite ohlapnih oblačil ali nakita, saj se vam lahko zataknejo v orodje. Dolge lase spnite v čop oziroma jih odmaknite od orodja.

Vzemite si čas

Hitenje vas ne bo pripeljalo nikamor, razen na urgenco. Za delo si vzemite čas. Delovno območje očistite, da se ne boste ob kaj spotaknili in padli. Delajte ob dobri osvetlitvi, da boste točno videli, kaj počnete. Upoštevajte varnostne napotke in uživajte v sadovih svojega dela!