Videz in praktičnost z roko v roki

Pri načrtovanju nove soseske je potrebno sodelovanje oblikovalcev in inženirjev. Če se prvi bolj ukvarjajo z zunanjim videzom, pa drugi poskrbijo za njeno "drobovje", kot so kanalizacijski in vodovodni sistemi, električna napeljava, cestna povezava ipd.

wish_house_lsk1203a_p1.jpg

Trajnost je pomembna komponenta

Načrtovalci pri oblikovanju novih sosesk vedno bolj upoštevajo trajnostne koncepte in uporabljajo nove gradbene materiale, ki so bolj obstojni, obenem pa tudi bolj okolju prijazni.

Estetski videz in uporabnost

Moderne strukture so zgrajene tako, da so videti čudovite tako z žabje kot s ptičje perspektive. Razlogi za to so lahko zgolj estetske narave, lahko pa so tudi praktični. Vse manj je nebotičnikov klasične, pravokotne oblike. Pojavljajo se spiralaste pa tudi zelo nenavadne oblike, "po zaslugi" katerih je nebotičnik tudi veliko bolj stabilen in manj na udaru vetra.

dubai_rotating_wind_power_tower.jpg

Odlike dobro načrtovane soseske

V dobro načrtovanih soseskah imajo prebivalci dober dostop do povezav z javnim prevozom in veliko zelenih površin, ki jim omogočajo tako želeno rekreacijo brez vdihavanja velikih količin izpušnih plinov. Že pogled na drevesa in vrtove, vpletene v urbano okolje, v vas vzbudi željo po bivanju v takšni soseski. Estetika je torej zelo pomemben, če ne celo ključen dejavnik pri izbiri domovanja.