A nič zato, saj lahko zelo veliko spremembo dosežemo že samo s pleskanjem sten z drugo barvo. Pri tem pa je treba biti zelo pazljiv, saj ima lahko odločitev za napačno barvo katastrofalne posledice za celotno podobo sobe. Več o tem v nadaljevanju.

Temno pohištvo - svetla barva sten

Z izbiro pravega barvnega odtenka boste poudarili najboljše odlike prostora, v nasprotnem primeru pa se zna zgoditi, da boste razgalili ravno tiste najslabše.

after_8.JPG

Če je pohištvo in parket v temnejših barvnih tonih, posezite po svetlejših barvnih odtenkih. Na ta način ju boste poudarili. Če boste izbrali temno barvo, se zna zgoditi, da bo vaš prostor postal preveč temen.

Dodajanje teksture

Če se kljub temu ne morete upreti temnim barvam, obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko nekoliko omehčate temačen videz prostora. Eden lažjih je, da za barvanje uporabite gobo. Tako boste poleg mehkejšega videza ustvarili tudi teksturo.

Oblazinjeno pohištvo

Barvo stene prilagodite barvi tekstila, v katerega je oblečeno pohištvo. Ni nujno, da je barva stene enaka ali v enakih tonih kot barva tkanine, je pa pomembno, da se ujema z njo oziroma njimi, če je tkanina večbarvna. Barva stene in barva pohištva pa naj se ne ujemata preveč, saj boste tako pohištvo zakrili, namesto da bi ga poudarili. Po drugi strani pa tudi ne gre pretiravati s prevelikim kontrastom. Pohištvo, oblazinjeno v rdeči barvi, in temno modre stene ne gredo skupaj. Če že, s kontrastno barvo prebarvajte le eno steno.

111308pop_01.JPG

Preizkus barve

Barvni odtenek, odtisnjen na etiketi pločevinke z barvo, ni nujno videti tak kot bo na vaši steni. Vse je odvisno od svetlobe in od osnovne barve stene. Zato barvo najprej preverite na majhnem delu stene, da vidite, kako se poda v vaš prostor. Če se ne, jo zamenjajte. Ponovni nanos barve po vsej površini sten je namreč razmeroma drag, še posebno, če ste se odločili temnejši odtenek prekriti s svetlejšim.

Več predlogov za barvo sten, ki bo poživila vaše domovanje, pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.