Vabila

Dajte povabljencem že ob vabilu vedeti, kam jih vabite. Kupite ali izdelajte vabila z odtisnjenimi rožami ali metulji in prosite goste, da si nataknejo nenavaden klobuk. Goste lahko prosite tudi, da prinesejo aluminijast ali steklen odpadek, ki ga boste nato skupaj reciklirali.

clx0406easter009_xlg.jpg

Dekoracija

Ob vhodu na vrt naj goste za dobrodošlico pričaka venček ali šopek rož v veliki vreči z rožastim potiskom. Vrtna zabava naj poteka ob čudovito cvetočih in dišečih rastlinah. Na zabavi ne smejo manjkati sezonsko cvetje. Dajte ga v vaze, lahko pa mizo okrasite tudi z manjšimi lončnicami. Iz papirja izdelajte nekaj metuljev in jih prilepite na papirnate laterne. Slednje postavite na mizo ali pa jih obesite na drevesne veje ali drugo dvignjeno površino. Lahko pa nad mizo obesite tudi zastavice. Če vam tiste v trgovini niso všeč, jih izdelajte sami, bodisi iz blaga bodisi iz drugega materiala. Zastavice pritrdite na vrv in jo obesite nad mizo.

Goste lahko presenetite tudi tako, da za vsakega iz umetnih rož spletete venček in ga položite na njegov pogrinjek. Umetne cvetove nadenite na cvetličarsko žico, robova pa zavežite skupaj. Ne pozabite na prtičke z motivi cvetja. Ti so lahko iz blaga ali iz papirja. Prtičke iz blaga lahko naredite tudi sami iz blaga ali oblačil, za katera veste, da jih ne boste več nosili. Lahko pa vzamete tudi enobarvne, denimo bele prtičke in jih ovijete z obročkom, na katerega so pritrjene cvetlice. Obročke lahko zelo enostavno naredite sami. Kupite nekaj umetnih svetlic po vašem okusu in navadnih elastik za lase, nato pa eno ali več cvetov prišijte na elastiko.

Jedača in pijača

Gostom postrezite s sezonsko hrano, kot so šparglji, regrat, artičoke, češnje, jagode itd. Jedi zložite na večnivojske lične pladnje. Pripravite juho iz graha in samopostrežni bife z različnimi solatami, zelenjavo, kosi piščančjega mesa in omakami. Ne pozabite na sendviče s kumaricami in zelišči.

bonnie_17.jpg

Za sladico pripravite minjone, piškotke in drobno pecivo, za katerega veste, da ga imajo gostje radi. Zraven postrezite čaj (izberite tudi kak nenavaden okus), breskvino mimozo in penino. Miza mora biti obvezno pogrnjena s prtom. Gosti naj hrano in toplo pijačo uživajo na porcelanastih starinskih krožnikih in skodelicah s priborom iz srebra. Za bolj eklektičen videz vzemite krožnike z enega in skodelice iz drugega seta, enako storite s priborom (tega lahko daste tudi v starinsko stekleno posodo za sladkor, da si ga gostje sami vzamejo). Če krožnikov ali pribora nimate dovolj, prosite sorodnike, da vam jih posodijo.

Družabne dejavnosti

Ne pozabite na razgibavanje in športne dejavnosti, saj vsi gostje ne želijo samo sedeti. Če je zunaj toplo, igrajte badminton, odbojko, balinajte ali se pojdite katero drugo igro. V primeru slabega vremena na plan potegnite katero od družabnih igric. Da ne bi v žaru igre česa razbili, gostom pijačo postrezite v papirnatih kozarcih. Da bodo vedeli, čigavi so, nanje napišite imena ali pa jih odtisnite z lastnoročno izdelano štampiljko iz gume.

Darila

Da se bodo gostje vaše zabave spominjali še dolgo časa, jih ob odhodu obdarite z vrtnarsko lopato, glinenim cvetličnim lončkom in semeni ter jih na ta način spodbudite k vrtnarjenju. Če se želite gostom še posebno prikupiti, kupite cvetlične lončke iz terakote, košek ali skodelico in nanje napišite ali kako drugače odtisnite njihove inicialke ali celo ime. Napolnite jih s stvarmi, za katere veste, da jih naravnost obožujejo. Lahko jih obdarite tudi s čajno skodelico, napolnjeno s čajnimi vrečkami različnih okusov.

clx0807sim770_xlg.jpg

Če so vaši gostje zelo sladkosnedi, jim pripravite sladki bife. Sklede napolnite z najrazličnejšimi bomboni in čokoladicami, nato pa gostom dajte v roke vrečke in jih povabite, naj si jih napolnijo in odnesejo domov.

Več idej za prijetno spomladansko čajanko lahko najdete v naši fotogaleriji.