S premišljenim izborom pohištva lahko prihranite nekaj evrov in kak centimeter prostora, kar se v majhni sobi zelo pozna. Funkcionalnost pohištva je namreč nujna za dvig kakovosti bivanja. Če se odločite za multifunkcionalno pohištvo, boste zmanjšali število elementov notranje opreme, a obdržali potrebno kvaliteto prostora.

Večnamenske rešitve v spalnici

Na najpogostejši problem dobre izkoriščenosti prostora naletimo v spalnici, saj posteljo običajno uporabljamo le ponoči med spanjem, medtem ko preostali čas ni izkoriščena, temveč le zavzema dragoceni prostor. Ta težava ni tako opazna v večjih, prostornih domovih, vendar pa lahko pride do izraza v manjših stanovanjih.

unique_functional_furniture.jpg

Če živite v majhnem stanovanju ali garsonjeri, razmislite, da bi dnevno sobo čez noč spremenili v prostor za počivanje. Na tem mestu naj opozorimo, da je kakovost spanja izredno pomembna, zato ni vseeno, kakšno pohištvo izberete. Ena najboljših izbir je vgradnja postelje z vzmetnico v stensko omaro. Postelja je po navadi opremljena s posebnim mehanizmom, s katerim posteljo dvignemo v omaro in jo spustimo iz nje.

Rešitve v dnevni sobi

Poleg vgradne postelje si lahko omislite tudi večuporabno sedežno garnituro ali sodobno zasnovan kavč, iz katerega se dodatno ležišče po potrebi izvleče ali pa sedežni sestav lahko zložimo v drugo obliko. V sobo dodajte še klubsko mizico, v kateri je skrit prostor za shranjevanje, ali pa na primer sedežno pohištvo z vgrajenimi predali. V kot sobe dodajte predalnik, ki se lahko spremeni v pisalno mizo.

vecnamensko_pohistvo_v_dnevni.jpg

Otroške sobe

Multifunkcionalnost je ključna v otroški sobi, ki jo moramo z leti prilagajati starosti otroka, namenjena pa je tako spanju kot tudi delu, učenju in igri. Zaradi tega je zaželeno, da jo opremite s priročnim večnamenskim pohištvom in da čez dan posteljo skrijete. Postelja je lahko zložljiva (denimo del pisalne mize) ali pa ima kolesca, tako da jo lahko izvlečemo izpod mize in jo zjutraj spet pospravimo nazaj.

Če v eni sobi bivata dva otroka, vanjo umestite praktičen pograd, kateremu z vertikalno rotacijo spreminjate obliko in eno posteljo po želji umaknete ob steno. Tako sprostite prostor za omare, mizo ali dodaten stol. V trendu je tudi izbor povišane postelje, do katere vodijo stopnice ali lestev: pod njo najdemo prostor za shranjevanje stvari.

Večnamenski so lahko tudi drugi kosi pohištva, ki si jih lahko ogledate v naši fotogaleriji.