Po prepričanjih nekaterih raziskav je v 60. letih prejšnjega stoletja kadila kar polovica moškega prebivalstva in tretjina žensk. Danes pa se je število kadilcev zaradi večje ozaveščenosti o nevarnih posledicah kajenja zmanjšalo na približno dvajset odstotkov. Še vedno pa ima marsikdo doma odvečne pepelnike, ki jih ne uporablja več – iz njih zlahka ustvarite uporabne predmete.

Podstavek za zdrobljene dišavnice

Pepelnik najprej temeljito očistite, posušite in po želji prebarvajte v želen barvni odtenek ali ga okrasite. Enostavno ga napolnite z zdrobljenimi posušenimi cvetovi in zelišči ter ga postavite na poljubno mesto v stanovanju. Pričarali boste elegantno dekoracijo, ki bo hkrati oddajala prijeten vonj in osvežila bivalni prostor.

handcrafted_metal_ashtray.jpg

Prostor za odlaganje kuhinjskega pribora

Druga možnost je, da pepelnik uporabite kot podstavek za odlaganje žlic, kuhalnic in drugega kuhinjskega pribora, s katerim si pomagate pri kuhanju. Vdolbine ob straneh pepelnika, namenjene držanju cigaret, so namreč odlične za držanje ročajev pribora. V ta namen izberite pepelnik, ki ga je mogoče po vsaki uporabi oprati z vodo in čistilnim sredstvom.

Posoda za milo

Stari pepelnik je odličen tudi kot posoda za ročno milo, ki jo postavite zraven umivalnika v kuhinji ali kopalnici. Najboljši so pepelniki iz stekla ali drugega vodoodpornega materiala. Omislite si lahko takšnega nenavadnih oblik, ki se ujema s stilom in barvami dekoracije prostora.

pepelnik_za_milo.jpg

Podstavek za shranjevanje malenkosti

Opran in okrašen pepelnik postavite na polico v kopalnico; če pa jih imate več, jih dodajte še na nočno omarico, pisalno mizo, poleg kuhinjskega umivalnika in ne nazadnje v domačo delavnico. Vanje lahko pospravite različne manjše predmete, kot so nakit, sponke za lase ali papir, gumbi, vijaki in podobno.

Obtežilnik za papir

Med drugim je mogoče pepelnik spremeniti v uporaben dekorativni obtežilnik za papir. Napolnite ga z mavcem v prahu, ki ste ga zmešali z vodo, nato pa v še moker mavec pritisnite manjše cvetlice ali druge okrasne predmete. Počakajte, da se izdelek posuši in že ga lahko uporabljate.